Jaaroverzicht 2022 – Muziek & Film

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Op de laatste dag van het jaar plaats ik traditiegetrouw een overzicht met platen, concerten en films die de afgelopen 365 dagen indruk hebben gemaakt.

Muziek

Februari 2022 was een maand met gemengde gevoelens. Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen en een dag later ging Nederland eindelijk weer open. Op 25 februari vervielen de anderhalvemetermaatregel en het coronatoegangsbewijs en gingen de mondkapjes af. De pandemie maakte plaats voor de aanloop naar de derde wereldoorlog. Corona was nog steeds onder ons, zoals bijna alle bezoekers van het optreden van het duo SOON op 4 maart in OCCII Amsterdam ondervonden toen ze een paar dagen later positief testten en verplicht een tijdje thuis moesten blijven. Muziekliefhebbers hebben ondanks de mogelijke gezondheidsrisico’s weer heel veel zin in livemuziek en muzikanten zijn extra gemotiveerd nu er weer zonder restricties live gespeeld kan worden. De gedeelde geestdrift zorgde voor geïnspireerde avonden. Mijn favoriete Amsterdamse podium OCCII aan de Amstelveenseweg was vaak goed gevuld of gewoonweg uitverkocht. De feestvreugde werd vergroot vanwege festiviteiten rondom de viering van het 30-jarig jubileum. In het kader daarvan stelde ik op Mixcloud drie compilaties samen met muziek die ik in de afgelopen dertig jaar in OCCII live heb meegemaakt, om te beginnen met de periode 1992-2002:


Concerten

Otomo Yoshihide & Sachiko M
 1. a fungus (16 maart in OCCII, 13 augustus in Vera Groningen + 1 september in Markthallen Amsterdam)
 2. SOON (4 maart in OCCII + 10 april tijdens Rewire in Den Haag)
 3. The Homesick (1 september in de Markthallen + 12 oktober in De Nieuwe Anita)
 4. Senyawa (15 mei in OCCII)
 5. KURWS + ZDRÓJ (28 oktober in OCCII)
 6. Silverbones (7 juli in Paradiso)
 7. Otomo Yoshihide, Sachiko M e.a. (26 september in OCCII)
 8. Scram C Baby (17 september in De Nieuwe Anita)
 9. Andy Moor (22 oktober bij Molk Factory in Dokzaal Amsterdam)
 10. Wasted Youth Club (30 oktober tijdens de Popronde in Hoorn)

Albums (alfabetisch)

Tijdens de coronajaren leek het alsof de tijd tot stilstand kwam en we tot een winterslaap gedwongen werden. Het bleken ook vruchtbare jaren. Muzikanten hadden alle tijd en ruimte om opgespaarde en spontaan opborrelende ideeën om te zetten in nieuwe composities. Sommige bands vonden zichzelf opnieuw uit, zoals het Friese trio The Homesick dat de gitaren in de koffer stopte en elektronische instrumenten tevoorschijn haalde voor het vervolg van hun muzikale reis. Misschien is het inbeelding, maar veel van de albums uit 2022 klonken extra bezield. De meeste imponerende platen waren van acts van eigen bodem, wat heeft geleid tot een top tien met enkel muziek uit Nederland:


Een greep uit prettige platen uit de rest van de wereld:


Beluister hoogtepunten uit 2022:


Heruitgaven/archiefopnamen (alfabetisch)


Luister naar een mix met hoogtepunten van heruitgaven uit 2022:


Films

Volgens de statistieken van Letterboxd heb ik in 2022 458 films gezien. De acteur die ik het vaakst zag terugkeren was Charley Bowers (11 films) vanwege een Blu-ray met verzamelde korte films die ik dit jaar van deze Amerikaanse animatiepioneer (1887-1946) tweedehands uit de schappen had gevist. Tilda Swinton is de meest bekeken actrice in 2022 met zeven films. Vier van die films maakte ze met Joanna Hogg, zoals The Eternal Daughter (twee keer Swinton voor de prijs van één) en Hoggs afstudeerfilm Caprice (1986) die te vinden is op YouTube. De vaakst bekeken regisseur is eveneens Charley Bowers (15 films) gevolgd door Bertrand Tavernier (9 films) dankzij een Blu-ray-box met een bloemlezing uit diens oeuvre.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik na twee jaar corona nog steeds het liefst thuis films zie. Daar (her)ontdek ik in mijn eigen tempo en vooral ongestoord veel moois uit de filmgeschiedenis. Mijn favoriete film van 2022 is echter ongeschikt voor thuisconsumptie, omdat de details in meerdere vergezichten alleen op een groot doek volledig tot hun recht komen. Wellicht dat in het nieuwe jaar weer meer over film te vinden zal zijn op deze site. Ik ga in ieder geval voort met de serie waarin enkele van mijn 250 favoriete films aller tijden nader toelicht.

 1. Il Buco
 2. The Boiling Point
 3. The Souvenir Part II
 4. Red Rocket
 5. The Worst Person In The World
 6. Drive My Car
 7. Dwelling in the Fuchun Mountain
 8. A Hero
 9. Große Freiheit
 10. Las Bestias
 11. L’Événement
 12. Triangle Of Sadness
 13. Licorice Pizza
 14. Memoria
 15. Compartment Number 6
 16. The Innocents
 17. Un Autre Monde
 18. Athena
 19. Un Beau Matin
 20. The Northman

 • Verdient een herkansing (want in slaap gevallen in het filmhuis): Hit The Road
 • Buitencategorie: RRR
 • Documentaires: Three Minutes: A Lengthening, Lynch/Oz, Moonage Daydream + In The Court Of The Crimson King – King Crimson at 50
 • Nog niet gezien, maar wel hoog op de kijklijst: R.M.N., Vortex, À Plein Temps, Malmkrog, White Noise, Drii Winter en nog zoveel meer

Heruitgaven op Blu-ray (alfabetisch)

 1. The Appointment (Lindsey C. Vickers, 1982)
 2. Boat People (Ann Hui, 1982)
 3. Coach To Vienna (Karel Kachyna, 1966)
 4. Dragon’s Return (Eduard Grecner, 1968)
 5. Eve’s Bayou (Kasi Lemmons, 1997)
 6. Luminous Procuress (Steven Arnold, 1971)
 7. Nil By Mouth (Gary Oldman, 1997)
 8. Revolver (Sergio Sollima, 1973)
 9. Take Out (Sean Baker & Shih-Ching Tsou, 2004)
 10. Hoogtepunten uit het oeuvre van Bertrand Tavernier, met name L.627 (1992) en Ça Commence Aujourd’hui (1999)

3 thoughts on “Jaaroverzicht 2022 – Muziek & Film

  • Graag gedaan. In jouw overzicht bij het filmforum van de Subs staan ook weer een aantal mij onbekende titels om t.z.t. op te sporen, om te beginnen Beijing Watermelon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *