Soundtrack (1993-1994)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Laat ik de stilte op deze site doorbreken met muziek en even terugblikken op een radioprogramma uit eind vorige eeuw waar niemand naar luisterde.

In de periode 1993-1994 had ik met een klein team een avondvullend radioprogramma op de woensdagavond bij de Heerhugowaardse lokale zender HERATO. Vanaf acht uur tot en met middernacht draaiden we onder meer internationale en regionale alternatieve popmuziek in het programma Monitor. Producer Rude 66 reed speciaal elke week vanuit Amsterdam met de trein op en neer voor het presenteren van zijn uurtje met obscure dance. Tussen 23:00 en 0:00 uur had ik de studio meestal helemaal voor mezelf om de avond af te sluiten met het programma Soundtrack, een mix van stemmen, geluiden en muziek, voor bij je laatste dagdromen en eerste nachtmerries.

Tijdens Soundtrack gebruikte ik alle beschikbare afspeelapparatuur (twee draaitafels, twee cd-spelers en twee cassetterecorders) voor het gelijktijdig afspelen en mixen van vooraf geselecteerde geluidsdragers. Aan de soundscapes, drumtracks en film- en televisiefragmenten werden soms telefoongesprekken en geluiden van meegebrachte attributen toegevoegd. Het was de bedoeling om een eenheid uit chaos te creëren en sporadisch lukte dat ook. De inspiratie kwam van experimentele nachtprogramma’s van vrije Amsterdamse radiozenders Radio 100 en Radio Patapoe, die ik alleen kon ontvangen wanneer sprake was van atmosferische storing, en uitgaven van het Amerikaanse collectief Negativland. Op oudejaarsavond 1992 deden we een testuitzending met assistentie van een jonge vrijwillige geluidstechnicus die geen idee had wat exact de bedoeling was. Pas halverwege 1993 ging het programma officieel op de donderdagavond van start en had het ook een naam gekregen.

Dertig jaar later zijn meerdere uitzendingen van Soundtrack te beluisteren via Mixcloud. Deze week voegde ik een combinatie toe van de uitzendingen van 17 maart en 19 mei 1994 met muziek van onder meer Holy Toy, F.M. Einheit, Einstürzende Neubauten, CTI (een project van het duo Chris & Cosey), Krackhouse, John Duncan, Aphex Twin en gedichten van Wyndham Lewis. Pak een koptelefoon, doe de lichten uit, sluit de ogen en luister tot aan middernacht naar Soundtrack.

One thought on “Soundtrack (1993-1994)

  1. Ja, Monitor op HERATO, ik heb supervaak geluisterd! Sterker, als ik niet thuis was op de woensdagavond vroeg ik of mijn vader het programma opnam (op een cassettebandje, opoe vertelt…).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *