A fungus live in OCCII (16 juni 2022)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Amsterdamse band a fungus maakte eind september 2021 indruk in de bovenzaal van Paradiso als voorprogramma van HOWRAH. De band was eerder dat jaar opgepikt door Subroutine Records naar aanleiding van hun livestream vanuit OCCII. De samenwerking heeft een uitstekend debuutalbum opgeleverd dat vorige maand verscheen en afgelopen donderdag werd gepresenteerd. De interactie tussen a fungus en het uitzinnige jonge publiek leverde een enerverende concertavond op.

De feeststemming rondom de presentatie van het album It Already Does That van a fungus was donderdagavond al merkbaar bij de ingang van de uitverkochte OCCII. Uitgelaten jongeren verzamelden zich bij de deur en verspreidden zich over het pand. De rokers plakten samen in de bovengelegen rookruimte. Enkele van hun ouders bestudeerden in de tussentijd het behang in de benedenzaal. Bij de eerste klanken van de openingsact snelden mensen naar voren om zich rondom Dimbit te verdringen. De jonge producer had zich voor het podium opgesteld met zijn elektronische apparatuur en bleef grotendeels onzichtbaar voor wie in de achterhoede stond. Hij hield ons lang in spanning met opwarmende akkoorden voordat de eerste kickdrum uit de speakers knalde. Gejuich steeg boven de beats uit en de eerste danspassen werden gezet. Het optreden was te kort om te weten welk richting de muziek zou opgaan. Het had wel iets weg van de lichtvoetige experimenten van Mouse On Mars.

Petersburg

Na Dimbit verdwenen de meeste bezoekers tijdelijk richting rookkamer of verfrissende buitenlucht. Ze stelden de paar achterblijvers in de gelegenheid een goede basispositie in te nemen voor tweede act Petersburg. De indierockband verbergt melodieën onder nerveuze, staccato gespeelde riffs. Gitarist Boris de Klerk (ex-Canshaker Pi) sprong links in het oog met zijn koortsachtige bewegingen en dito spel. Daar waar nodig bespeelde hij snaren, hals en klankkast met een drumstok. Het fanatisme van de gitaristen leverde meerdere gebroken snaren op. Zingende drummer Camiel Muiser beschermde zijn drumvellen door ze met doeken te bedekken. Hier en daar ontsnapte elektronisch gesputter uit een klein toetsenbord. De combinatie van Muisers zang en de gitaaroprispingen van zijn bandgenoten had op momenten een onwaarschijnlijke versmelting tot gevolg van Belle & Sebastian en de Magic Band van Captain Beefheart. Het onvoorspelbare karakter van de muziek weerhield de dansers in de zaal er niet van om ritmisch mee te springen.

De temperatuur steeg een extra paar graden toen hoofdact a fungus het podium betrad. Vanaf het eerste nummer werd vriendschappelijk geduwd en getrokken door de jongens en meisjes in de moshpit. De tracks op debuutalbum It Already Does That lenen zich daar goed voor, inclusief passages met onregelmatig struikelende drums, zoals in de openingsriff van Mark’s Bag. Het jonge kwartet speelde zelfverzekerd strak, alsof ze al vele jaren met optredens achter de rug hadden. De massieve eenheid die de twee gitaristen, bassist en drummer tezamen vormden, werd ter afwisseling op berekende wijze verstoord met ritmische verhaspelingen, abrupte verschillen in dynamiek en uitbraken van noise. De composities werden door elkaar geschud zonder de liedjes aan te tasten. De band heeft een goede neus voor melodie. Vrijwel alle nummers werden moeiteloos en luidkeels meegezongen door de springende menigte.

De muziek van a fungus is voornamelijk geïnspireerd door Amerikaanse dwarse gitaarbands uit de jaren negentig, een periode die de bandleden zelf niet hebben meegemaakt. De oudere luisteraar kan er van alles in horen: de beschonken melodieën van Pavement (vooral in Is This The Right Structure?), het luidere spectrum van Slint of de tegendraadse indierock van Trumans Water. Eigenlijk doet het er niet toe op wie a fungus lijkt. De band bewijst dat je alternatieve gitaarmuziek nog steeds met frisse blik kunt benaderen, vrij van afgezaagde wendingen en zonder bedacht over te komen. Dat de band met hun eigenwijze benadering een heel jong publiek weet aan te spreken, maakt de kans op vergrijzing in het Nederlandse clubcircuit weer een stuk kleiner.

It Already Does That is op vinyl verkrijgbaar bij de betere platenzaak of rechtstreeks via het label Subroutine Records.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *