Vakantieweek 37: videosampling

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Tot oktober is het vakantietijd in huize Vido. Om de leemte te vullen heb ik een pagina gemaakt met videoclips, korte films en filmfragmenten, van oude favoriet tot pas ontdekt curiosum. Het thema van week 37: videosampling.

Holger Hiller – Ohi Ho Bang Bang (1988)

Ik weet niet welke popact als eerste begon met videosampling. Misschien wel het duo Godley & Creme met hun experiment Mondo Video. Maar laten we van start gaan in 1988 bij de Duitse muzikant Holger Hiller. De track Ohi Ho Bang Bang is een compositie gemonteerd met hulp van partjes eigen video-opnamen. De beeldkwaliteit van de afgeragde clip op YouTube is op z’n zachtst gezegd vrij beroerd, maar het filmpje toont wel goed aan dat Hiller zijn tijd ver vooruit was.


Emergency Broadcast Network – 3:7:8 (1995)

Dankzij het Amerikaanse collectief Emergency Broadcast Network kwam videosampling onder de aandacht bij het grote publiek. Het visuele knip- en plakwerk van EBN maakte namelijk onderdeel uit van de wereldtournee Zooropa van U2. In 1995 verscheen het weinig succesvolle album Telecommunication Breakdown op het label TVT, inclusief gratis floppydisk met daarop drie video’s van de groep, waaronder 3:7:8. Het eerste gesamplede beeld in deze clip is afkomstig uit Prospero’s Books van Peter Greenaway. Naar de herkomst van de overige beelden mag je zelf raden.


Negativland – Guns (1991)

Emergency Broadcast Network hielp U2 een handje tijdens een van hun wereldtournees. U2 hielp zelf ondertussen het label SST en het collectief Negativland failliet gaan omdat de advocaten van de Ierse band weinig humor zagen in een single waarop een van U2’s grootste hits werd geparodieerd. Het hele debacle wordt op internet uit de doeken gedaan (je kunt ook graven in de archieven op de site van Negativland). Tijdens hun publiciteitscampagne reageerde het collectief zich creatief af door de single Guns uit te brengen.


Evolution Control Committee – I Want A Cookie

De Amerikaanse sample-Albert Einstein Evolution Control Committee zet samples live in beweging dankzij zijn magische handschoenen, als er tenminste geen technische storing plaatsvindt. Een optreden van ECC is videosampling als een vorm van stand-up comedy.


The Books – Smells Like Content (2005)

De laatste videoclip deze week met een mooi voorbeeld van videosampling is gemaakt door The Books, het duo Nick Zammuto en Paul de Jong uit New York. Live ondersteunen komische videocollage’s hun elektronische folkliedjes – of andersom.