Thurston Moore Group in OCCII (11 maart 2023)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Thurston Moore (ex-Sonic Youth) gaf het afgelopen weekend met zijn band drie concerten in OCCII Amsterdam. De optredens van de Amerikaanse gitarist/zanger zijn inmiddels een traditie geworden op deze locatie en traditioneel zijn ze volledig uitverkocht. Het is altijd een verrassing wat bij Moore de boventoon voert. Zou het een avond worden met uitgesponnen experimenten of eentje met dissonante rocksongs?

Jayan Bertrand uit Miami had met zijn project Seafoam Walls de ondankbare taak om het ongeduldige publiek in OCCII op te warmen. Seafoam Walls heeft een album uitgebracht op het label van Thurston Moore en is normaal gesproken een band. Bertrand stond in Amsterdam in zijn eentje op het podium, een bril op het puntje van zijn neus en een muts op zijn hoofd tegen de kou. De zelfbenoemde Caribbean jazzgaze was sober van opzet. Gestreelde jazzy gitaarakkoorden herhaalden zich binnen een paar maten en werden vermenigvuldigd door effectapparatuur, terwijl de muzikant zachtjes zong met licht vervormde stem. Slechts een enkele keer ontsnapte een kortstondige oprisping uit de kalme muzikale stroming, zoals een in de kiem gesmoorde uitbraak van feedback en een conventionele gitaarsolo. De muzikant moest opboksen tegen een aanzwellende golf van stemmen van mensen die de voorbije werkweek aan het doornemen waren.

Jayan Bertrand (Seafoam Walls) (bron: YouTube)

De eerste keer dat ik Thurston Moore in OCCII meemaakte was rondom het verschijnen van het album The Best Day (2014). Het optreden had toen de Rock N Roll Consciousness zoals op het latere gelijknamige album. Een rockende Moore is wat het merendeel van zijn volgers het liefst hoort. Veel concertbezoekers waren dan ook teleurgesteld in de lange instrumentale set die hij in juni 2019 speelde, met nummers van de experimentele cd-box Spirit Counsel. Afgelopen vrijdag werden experimenten en rocksongs samengevoegd in merendeels lange, langzaam opgebouwde composities. Met bassist Deb Googe (My Bloody Valentine), drummer Jem Doulton en gitarist Alex Ward speelde Moore voornamelijk nummers van het album By The Fire (2020). Pas heel laat kwam ik erachter dat er nog een vijfde bandlid aanwezig was in de vorm van de in schaduw verborgen Jon Leidecker (Negativland) en zijn elektronische apparatuur.

De band nam een lange aanloop met het ruim een kwartier durende Locomotives waarin uitgestrekte, alternatief gestemde gitaarakkoorden en subliminale electronica dreven op een cadans van tribale drums. In het tweede, bijna even lange nummer Siren werd via lyrische akkoordenschema’s en een noisy intermezzo stapsgewijs toegewerkt naar een liedje. Pas vanaf derde nummer Hashish ging de band voluit in een rockmodus die fans van Sonic Youth blij gemaakt zal hebben. De gelikte solo van Alex Ward in het beukende Cantaloup waren iets te veel classic rock naar mijn smaak, maar die interruptie was bondig genoeg om er de lol wel van te kunnen inzien. De geest van Sonic Youth was nooit ver weg.

Thurston Moore Group speelt The Velvet Underground

Moore herinnerde zich tijdens een uitgebreid praatje de eerste keer dat hij kennis maakte met de leden van The Ex in hun gekraakte onderkomen in Wormer, ruim 40 jaar geleden. Hij had graag met zijn band een versie van State Of Shock voor ons uitgevoerd, maar koos er vrijdag voor om de Nederlandse band te eren met een cover van Temptation Inside Your Heart van The Velvet Underground. Maakte The Velvet Underground ook gebruik van afwijkende gitaarstemmingen? vroeg Moore zich na afloop van het nummer af.

De toegift Venus, het lange instrumentale slotnummer van By The Fire, heb ik door omstandigheden in andere delen van het pand tot me laten komen. Het zuurstofgehalte was in de volle OCCII iets lager dan ik gewend was en ik bleek niet de enige die daardoor uit evenwicht werd gebracht. De hoge noten van gitaristen Moore en Ward kropen minutenlang hoger en hoger, via de tussendeur en de garderobe de trap op richting eerste verdieping, waar ze voor een gesloten deur bleven cirkelen voordat ze neerdaalden, terug richting podium. Een avond later zouden dezelfde noten de start inluiden van het tweede optreden. Afgaand op de blije gezichten van het vertrekkende publiek kon ik opmaken dat de eerste van de drie concerten een succes was.

Meer video-opnamen van de optredens in OCCII vind je op het YouTube-kanaal van mauri d.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *