Muziek in maart 2023

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Nieuw deze week: een vers tweeluik van Bhajan Bhoy, de eerste film van The Paper Ensemble, een Mixcloud met covers en kapers op de kust in Amsterdamse platenzaken.

Bhajan Bhoy

Terwijl zijn vorige album Shanti Shanti Shanti (2022) nog rondzingt in mijn hoofd, heeft muzikant en producer Ajay Saggar onlangs alweer nieuw materiaal uitgebracht. Deze maand verscheen van zijn project Bhajan Bhoy het tweeluik To Love Is To Love, een gezamenlijke uitgave van het Britse label Cardinal Fuzz en het Amerikaanse Feeding Tube Records. Op de twee lp’s staan langere nummers dan op de vorige plaat, net zoveel geïnspireerd door krautrock als Indiase klassieke muziek. Volume 1 opent met het rockende The Guiding Light. De psychedelische rock is opgebouwd uit meerdere lagen electronica, uitzwermende gitaarakkoorden, een uitgestrekte wah solo en bijdragen van de drummer en saxofonisten uit Saggars laatste band King Champion Sound.

De meeste nummers hebben een vrije structuur met een grondtoon als basis voor uitgebreide improvisaties. De kalmerende drone van de tanpura keert meer dan eens terug als fundering. De vermenigvuldigde vocalen van Holly Habstritt Gaal, die op Shanti Shanti Shanit mede zorgde voor het hoogtepunt Won’t You Wait?, brengt de luisteraar met haar zang in Oh Seeker opnieuw dichter bij nirwana. Volume 2 van To Love Is To Love is de meest filmische van beide platen. Gastvocalist Gayle Brogan (o.a. Electroscope) waart rond in de mist van Abshaku…The Ecstatic Truth. Het nummer is een ode aan Duitse regisseur Werner Herzog en heeft een toepasselijke Popol Vuh vibe. Eliane’s Conch sluit af met een warme wolk van echoënde zangsamples.

De twee platen zijn ieder in een oplage van 300 uitgebracht en onder meer te verkrijgen via Bandcamp. De Nederlandse distributie wordt verzorgd door Clear Spot. Beide delen zijn ook bijeengebracht op een gelimiteerde cd-uitgave.


Mixcloud

Ajay Saggar plaats wekelijks programma’s op zijn Mixcloud-kanaal. Hij wisselt zijn uitzendingen voor WORM Radio af met gevarieerde mixen in lekker lange afleveringen van KOSMOS KLUB. Vandaag is er ook een nieuwe mix te vinden op mijn eigen Mixcloud-eilandje. In de serie 7” Heaven ben ik aanbeland bij covers die ik in mijn singlecollectie op A- en vooral B-kantjes aantrof. Je kunt zowel odes als minder respectvolle bewerkingen verwachten plus een nummer dat geen cover is.


The Paper Ensemble

Muziek van The Paper Ensemble wordt niet op papier genoteerd, maar tijdens performances met papier gecreëerd. Mijn kennismaking met het ensemble was Performance #12 op 15 december 2015 in Studio/K Amsterdam tijdens de presentatie van het Paper Jam magazine. Op het Amsterdamse filmfestival Cinedans in EYE is deze maand de wereldpremière van The Paper Ensemble #16, een muziekfilm van Jochem van Tol en Jiska Rickels. Van Tol, die deel uitmaakte van het duo SOON en de band Silverbones, vervaardigde een nieuwe compositie voor geluid en beeld, geïnspireerd door het ontwerp van Japanse tuinen. De eerste vertoning van de korte film is op 25 maart. Als je niet in de gelegenheid bent om fysiek op het festival aanwezig te zijn, kun je de film ook online bekijken.


Kapers op de kust in Amsterdamse platenwinkels

De laatste jaren koop ik vaker dan voorheen tweedehands vinyl in een poging alsnog muziek te bemachtigen die ik indertijd (lees: de jaren tachtig) vanwege een beperkt budget moest laten liggen. In Amsterdam is en blijft Concerto de winkel met de meeste keuze. Regelmatig komt via Twitter een foto voorbij met een verzameling hoezen van nieuwe aanwinsten. Vorige maand was er bijvoorbeeld veel Duitse elektronische muziek beschikbaar met onder meer de opvallende grijze hoes van Deutsche Wertarbeit uit 1981. Begin deze maand was het alweer raak met veel albums van Hüsker Dü en de vinylversie van het debuut van Slits. Een dag later zag ik in de winkel dat voor Hüsker Dü meer gevraagd werd dan ik ervoor wilde betalen en dat het exemplaar van Slits al uit de schappen was verdwenen.

Na Concerto ging ik nog even op bezoek bij een platenzaak waar ik nog nooit eerder was geweest, gelegen aan de Oudezijds Achterburgwal. En wat zag ik daar prominent in de display uitgestald naast die opvallende grijze hoes van Deutsche Wertarbeit? Het albumdebuut van Slits! Was dat puur toeval of heeft iemand van de winkel de plaat ’s ochtends bij Concerto gescoord en het exemplaar ’s middags voor veel meer euro’s in de eigen zaak naast de andere koopwaar gezet? Dat is natuurlijk een volkomen legale actie, maar op zijn zachtst uitgedrukt wel vervelend voor de gewone muziekverzamelaar die geconfronteerd wordt met een veel hogere verkoopprijs. Vinylkopers zijn gewaarschuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *