Muziek in februari 2023: Space Siren, VMO en Mixcloud

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Space Siren

In januari verscheen postuum de 10″ DGDABE met opnamen van de band Space Siren. Leden van Space Siren en HOWRAH deden ter promotie van de plaat vrijdag 10 februari aan het eind van de middag een instore in Amsterdamse platenzaal Concerto. DGDABE bevat niet eerder uitgebrachte nummers, demo’s, schetsen, uitprobeersels en (stem)geluiden tussen de opnamen door. De muzikanten roepen in de studio gitaarstemmingen naar elkaar alsof het geheimcodes zijn. Het is mooi om daarbij de stem van gitarist en producer Corno Zwetsloot (1965-2014) weer te horen.

Live in Concerto waren er twee gitaristen nodig om eer te doen aan Corno’s majestueuze geluid. Een van de hoogtepunten in de huidige set was Slome Drome met woordloze engelachtige zang die in vermenigvuldigde vorm rond de gitaren zweefde. Het deed het winkelplafond veranderen in een hemelgewelf. Het optreden werd afgesloten met een cover van DAFs Verschwende deine Jugend dat is terug te vinden op de B-kant van Lullaby (Get Ready), de allereerste single van Space Siren uit 2005.

Het volledige Concerto-optreden kun je bekijken via Facebook.

Later dit jaar doet Space Siren in de huidige bezetting nog een kleine tournee door Nederland.


VMO

OCCII werd maandag 13 februari 2023 bezocht door muzikanten uit de verre toekomst. Het Japanse multimediaspektakel VMO (Violent Magic Orchestra) bestaat uit tot leven gewekte stripfiguren. Leden uit de band Vampillia begeleidden vocaliste Zastar en visual artist Kezzardrix met hels bulderende beats. VMO gooide heftige muzikale stijlen op een hoop met een overheersende rol voor industrieel geweld, afgewisseld met gitzwart gabbergebeuk. Wat aan andere stijlen overbleef, zoals de beloofde metal, werd overstemd door ratelende dreunen. De metalgitarist rechts op het podium stond ook visueel voornamelijk in de schaduw. In de studio zijn de muzikale componenten enigszins te onderscheiden, maar live werd het publiek bestookt met een lastig te ontwarren brei waar af en toe eenvoudige synthesizerthema’s bovenuit vlamden.

Vermakelijk was de lawaaiige poppenkast zeker. Terwijl Zastar onverstoorbaar grunts uit haar keel naar boven haalde, bewogen om haar heen in zwarte kledij gestoken personages met wit geschminkte gezichten. Stroboscopen draaiden overuren en digitaal geanimeerde video’s toonden dystopische toekomstbeelden. VMO had een bandlid in de gelederen die het publiek opjutte door tussen de bezoekers te springen en ze in beweging te schudden. Het was een wonder dat de uitsteeksels op het hoofd van deze pinhead geen ogen hebben uitgestoken.

Muzikaal gezien waren de soundscapes van voorprogramma Kentaro Hayashi veel interessanter. De geluidstechnicus uit Osaka opende met de eerste track van zijn debuutalbum Peculiar (2021) en maakte daarmee het interieur van OCCII groter dan de buitenkant van het gebouw. Een quadrofonische opstelling van speakers zorgde ervoor dat mijn fantasie op hol sloeg. Ik waande me in een met de hand uitgegraven grot, kilometers diep in de aarde. Een gemengd koor zong, verstopt in verafgelegen spelonken, terwijl een zwevend doorzichtig mechaniek van walvisformaat, botsend tegen rotswanden en elektronisch sputterend, tevergeefs een uitweg zocht. De abstracte ritmische figuren in titelnummer Peculiar verplaatsen de toehoorden naar het inwendige van een futuristische fabriek. Op het verduisterde podium gebeurde bij Kentaro Hayashi niet veel, maar in het hoofd des te meer.


Mixcloud 1983

Op Mixcloud plaats ik vrijwel elke week een nieuwe mix met radioprogramma’s uit het verleden of muziek rondom een thema. Februari stond in het teken van 1983 met een keuze uit acts die ik veertig jaar geleden via de VPRO hoorde en zag en waar ik over las in muziekblad Vinyl. Radionome was op zender Hilversum 3 vervangen door Spleen. Het televisieprogramma Götterdämmerung had na slechts één seizoen plaatsgemaakt voor Hotel Suburbia met presentator Jan Eilander en een gastrol voor Michiel Romeyn. Via Hotel Suburbia zag ik voor het eerst bewegende beelden van o.a. het Belgische The Honeymoon Killers (met Marc Hollander, oprichter van het Belgische label Crammed Discs), The Gun Club (met een zwaar benevelde Jeffrey Lee Pierce), Fad Gadget, Cocteau Twins, Dead Kennedys en Arbeid Adelt! (met latere MTV-presentator Marcel Vanthilt). Drie episodes van het programma kun je bekijken via YouTube.

In 1983 ontdekte ik ook The Ex. Vocalist GW Sok en gitarist Terrie werden op nationale televisie geïnterviewd naar aanleiding van de 7″-box Dignity Of Labour. De muziek was opgenomen in de verlaten fabriek van het failliete Van Gelder Papier in Wormer. Achtergelaten machines deden dienst als extra percussie. Ik was in de veronderstelling dat The Ex een industriële band was à la Einstürzende Neubauten en haastte me per fiets naar het 23 kilometer verder gelegen Hoorn om de uitgave te kopen bij Pophoorn, de enige goede platenzaak in de regio. Helaas was Dignity Of Labour nog niet gearriveerd en moest ik het voorlopig doen met het in hetzelfde jaar uitgebrachte album Tumult. Veertig jaar later volg ik The Ex nog steeds.

The Ex en vele anderen zijn te horen in onder meer het eerste deel van de driedelige reeks met muziek uit 1983:

In maart staat Mixcloud in het teken van 7″ singles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *