The Secret Life Of Walter Mitty (Ben Stiller, 2013)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

waltermitty

Walter Mitty (Ben Stiller) werkt als stille grijze muis in het fotoarchief van het New Yorkse blad Life. Bij gebrek aan een spannend sociaal leven beleeft hij de grootste avonturen in zijn dagdromen. Hij is heimelijk verliefd op collega Cheryl (Kristen Wiig), maar durft haar in eerste instantie alleen virtueel te benaderen via een datingsite. Vanaf de openingsscène weet je dat Walter en Cheryl aan het eind van de film gelukzalig hand in hand uit beeld zullen lopen. The Secret Life Of Walter Mitty is dus een niet zo avontuurlijke film over een niet al te avontuurlijk personage.

Om ontslag te voorkomen moet Walter een kwijtgeraakt negatief terug zien te vinden van de foto die de altijd reizende sterfotograaf Sean O’Connell (Sean Penn) op de voorpagina van de allerlaatste papieren uitgave van Life wil hebben. Walter is genoodzaakt om O’Connell op te sporen in onherbergzame gebieden op verschillende delen in de wereld. Hoe hij die tripjes financiert blijft buiten beschouwing. Halverwege de film, vanaf het moment dat Wake Up van Arcade Fire voluit op de soundtrack schalt, wordt gesuggereerd dat Walter eindelijk uit zijn schulp kruipt en verandert in een stuntman.

Ik kan met niet aan de indruk onttrekken dat de rest van de film zich volledig en hermetisch afspeelt in de droomwereld van Walter. Onze held keert nooit meer terug naar de werkelijkheid en verblijft de rest van zijn leven in een Hollywoodfantasie. Toch heb ik een paar dingen van de film geleerd: mannen met baarden zijn slecht, op Groenland wonen slechts acht mensen en door de liedjes van Arcade Fire ga je veel sneller fietsen.

5/10