The Killing Of Two Lovers (Robert Machoian, 2020)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

The Killing Of Two Lovers is een kleine film over de gevolgen van een huwelijkscrisis in een Amerikaans gehucht. De film maakte vorig jaar indruk tijdens het Sundance Film Festival en draait vanaf 27 mei in Nederland.

The Killing Of Two Lovers laat meteen in de eerste scène zien hoeveel op het spel staat voor de hoofdpersonages. Een man richt een pistool op een slapende vrouw. Hij is geen overvaller, maar de echtgenoot. Het gaat duidelijk niet goed met David (Clayne Crawford). Hij leeft onder constante druk sinds hij gescheiden woont van zijn vrouw Nikki (Sepideh Moafi) en hun vier kinderen. David verblijft tijdelijk in het ouderlijk huis bij zijn zieke vader, hopend dat de breuk met Nikki uiteindelijk gelijmd zal worden. Het echtpaar heeft afgesproken dat ze in deze periode andere mensen mogen ontmoeten, maar de man kan zichzelf nauwelijks bedwingen na de komst van een nieuwe vriend in het leven van zijn vrouw. David woont nu op ruim honderd meter afstand van zijn gezin en volgt nauwgezet de stappen van Nikki, begeleid door de naargeestig schurende en wringende geluiden van sounddesigner Peter Albrechtsen.

De film bevindt zich in twee soorten ruimtes: de uitgestrekte vlaktes van een gehucht in Utah, dat bestaat uit slechts een paar straten, en krappe ruimtes, met name het interieur van de wagen waarmee David van het ene klusje naar het andere rijdt. In de lege vlaktes is David een eenzaam figuur. Buren groeten vriendelijk, maar hij heeft hier geen vrienden. De camera observeert tijdens deze scènes vaak een van veilige ruime afstand.

De intieme scènes in de wagen brengen ons dichter bij David. We zien hem samen met Nikki tijdens een date waarbij we merken dat er, ondanks hun conflicten, nog steeds chemie tussen de twee bestaat. De camera volgt ook een ritje van David met de kinderen, onbewogen filmend binnen de volgepropte cabine. Zonder woorden vertellen de beelden hoe benauwend het is om vader zijn. Het benauwende ouderschap wordt verbeeld binnen het smalle formaat 1.37:1. De spontaan acterende kinderen zitten vooraan in beeld, zodat vader een klein figuur wordt, verdrukt op de achtergrond. Vader zijn betekent dat de opvoeding van de kinderen voorop staat. Voor andere ambities, zoals de herstart van een muziekcarrière, is voorlopig geen plaats.

foto: Oscar Ignacio Jiminez

De acteerprestaties zijn over de gehele linie uitstekend, zowel van de veteranen als van de jeugdige nieuwkomers. De casting van acteur Chris Coy als Nikki’s nieuwe vriend Derek zorgt voor een onverwachte wending, zeker voor kijkers die Coy voornamelijk kennen als de kalme eigenaar van een homocafé in de HBO-serie The Deuce (2017-2019). Dereks kalmte is heel verraderlijk, zelfs tijdens het schijnbaar onschuldige eerste treffen tussen de twee rivalen bij een koffieapparaat in een winkel. De filmtitel en de openingsscène hebben de kijker vroeg in The Killing Of Two Lovers op scherp gezet. De ongemakkelijk aanvoelende spanning wordt voor de volle korte lengte van de film vastgehouden.

The Killing Of Two Lovers is on demand te zien via Picl en Vitamine Cineville en met een beetje geluk ook binnenkort weer op een groot scherm bij jou in de buurt.

8/10

One thought on “The Killing Of Two Lovers (Robert Machoian, 2020)

  1. Goed dat je aandacht aan deze titel besteedt. Ik zag hem in Leiden, wonderbaarlijk genoeg toen nog nét in de bioscoop. Ik had eigenlijk niet meer verwacht dat de film via distributeur Cinéart alsnog op zou duiken in 2021. Helaas is er naar mijn weten geen intentie om naast streaming ook nog een DCP in te zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *