Robot & Frank (Jake Schreier, 2012)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

robotandfrank

Robot & Frank speelt zich af in de nabije toekomst. Robots zijn in staat hulpbehoevende ouderen te verzorgen. Wel zo handig voor de alleenstaande Frank (Frank Langella). Zijn dochter Madison (Liv Tyler) verblijft voor haar werk in verre landen en zoon Hunter (James Marsden) woont te ver weg om vaker dan eenmaal per week op bezoek te komen. Frank is een voormalige inbreker met symptomen van dementie. Hij heeft helemaal geen zin in de robot die Hunter op een dag bij hem aflevert, totdat blijkt dat de robot (met de stem van Peter Sarsgaard) tot meer in staat is dan het verzorgen van de huishouding.

De film snijdt meerdere thema’s aan: de gebrekkige relatie tussen kinderen en hun bejaarde ouders, de ingrijpende gevolgen van dementie en de toenemende rol van technologie in de ouderenverzorging. De film gaat ook over het geheugen: het aftakelende geheugen van een dementerende bejaarde, het collectieve geheugen dat wegkwijnt in de bibliotheek waar Frank wekelijks bibliothecaresse Jennifer (Susan Sarandon) bezoekt, en het perfect functionerende geheugen van een robot dat met een druk op de knop gewist kan worden.

Zoals te voorspellen worden mens en machine goede maatjes en gaan de gesprekken tussen de twee over meer dan de kwaliteit van het avondmaal en het onderhouden van de tuin. Robot & Frank citeert ook de beroemde uitspraak ik denk, dus ik besta van Descartes, maar is te veel een komisch drama om lang stil te staan bij filosofische overpeinzingen. Alle interessante thematische vraagstukken moeten wijken voor de plot.

Langella speelt Frank als een aandoenlijke brombeer. De acteur weet de film met gemak van begin tot eind te dragen. Franks motieven zijn niet altijd even duidelijk. Hij lijkt voornamelijk uit gewoonte en voor de lol nog steeds te stelen, maar gaandeweg handelt hij meer vanuit nobelere motieven. Frank de inbreker als Don Quichote, met zijn robot als Sancho Panza ten strijde tegen de leeghoofdige yuppenwereld? Het is allemaal iets te veel eer. Het gebrek aan diepgang is niet het ergste aan deze prettig verstrooiende film. Robot & Frank wil ons een paar keer te slim af zijn. Dat levert een hele goede grap op, maar ook een ongeloofwaardige onthulling tegen het einde van de film.

5/10