Mixcloud: 2023 – The Year So Far

Facebooktwitterpinterestlinkedin

De rustige zomermaanden zijn uitermate geschikt voor het samenstellen van een terugblik op de eerste helft van het muziekjaar. Je kunt een selectie hoogtepunten beluisteren via drie compilaties die ik onlangs op Mixcloud plaatste.

Bij het zoeken naar nieuwe muziek volg ik mijn eigen waan in plaats van die van de dag. Vroeger – heel lang geleden – bepaalden radio (VPRO) en tijdschriften (Opscene, Option, Melody Maker) mijn zoekrichting, aangevuld door wat platenverkopers mij in de handen duwden. Tegenwoordig komen muziektips binnen via internet, variërend van namen die genoemd worden in de tijdlijn van het sterfhuis Twitter, webradio (Concertzender, Ad Infinitum, NTS) tot catalogi van distributeurs (Konkurrent) en (web)winkels (Rush Hour, Underbelly). Tips van vrienden worden ook vaak verzilverd. Vrijwel na elk geslaagd concert meld ik me bij de tafel met merchandise om rechtstreeks uit de handen van muzikanten een plak vinyl (of desnoods een cassette) als aandenken aan te schaffen.

In de eerste mix op Mixcloud hoor je muziek die in 2023 (her)uitgebracht werd. Het is een eclectische verzameling met ambient, experimentele electronische geluiden, folk, indierock, filmmuziek en jazz, beginnend bij een sonic raga trip van Bhajan Bhoy (een van de projecten van de onstuitbaar productieve Ajay Saggar) en eindigend met een track van de compilatie-box Lamina van Drew McDowall (Psychic TV, Coil).

De tweede mix bevat tracks van platen die ik aantrof in schappen van winkels met tweedehands elpees. Soms zocht ik daar gericht, onder meer naar aanleiding van de dit jaar verschenen twee muziekboeken Conform to Deform: The Weird and Wonderful World of Some Bizzare en The Art of Darkness: The History of Goth. Het eerste album van The Roches stond sinds vorig jaar op mijn verlanglijstje omdat ik toen pas vernam dat Robert Fripp die plaat heeft geproduceerd. Het debuut van Space Opera uit 1972 zou me vanwege de misleidende bandnaam nooit zijn opgevallen als ik de YouTube-link had gemist in de tijdlijn van een betrouwbare Twitter-bron. Andere platen die ik in 2023 tegenkwam, had ik in het jaar van uitgave niet kunnen kopen omdat ik als middelbare scholier slechts een zeer beperkt budget tot mijn beschikking had.

De derde muziekselectie op Mixcloud bestaat uit bands en solo-acts die ik de afgelopen zes maanden heb gezien in Amsterdam (OCCII, Paradiso), Haarlem (Patronaat) en Utrecht (dB’s). Ik heb me beperkt tot een mix van een uur met grotendeels korte nummers. Om die reden ontbreekt onder meer Oren Ambarchi terwijl zijn optreden met band in het Bimhuis toch zeker tot de hoogtepunten van 2023 gerekend mag worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *