Minding The Gap (Bing Liu, 2018)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Skateboarding en de bijbehorende subcultuur zijn weer helemaal terug in Amerikaanse films. In navolging van Kids (1995), Dogtown and Z-Boys (2001) en Paranoid Park (2007) gingen vorig jaar drie films in première waarin skaters een hoofdrol spelen. Twee van die titels draaien nu in de Nederlandse bioscoop: Jonah Hills regiedebuut Mid90s en de documentaire Minding The Gap.

De skatesubcultuur is een springplank voor filmtalent. Er zijn nogal wat vaardigheden nodig om de stunts van skatende vrienden goed op camera vast te leggen. Regisseur Spike Jonze maakte eerst de trendsettende korte skatedocumentaire Video Days (1991) voordat hij in 1999 doorbrak met zijn speelfilmdebuut Being John Malkovich. Recente skatefilms Mid90s (Jonah Hill, 2018) en Skate Kitchen (Crystal Moselle, 2018) introduceren allebei een personage dat constant alle bewegingen van zijn of haar vriendenclub filmt. Deze jonge filmers ambiëren een carrière die minstens zo succesvol verloopt als die van regisseur Bing Liu. Hij wist met zijn eerste lange documentaire Minding The Gap een Oscarnominatie in de wacht te slepen.

De jonge skaters in Mid90s en Mind The Gap komen niet bepaald uit een warm nest. Huiselijk geweld jaagt ze de straat op waar ze op zoek gaan naar lotgenoten. Dertienjarige Stevie (Sunny Suljic) rent in zijn allereerste scène in Mid90s thuis tegen de muur op voordat hij harde klappen incasseert van zijn oudere broer lan (Lucas Hedges). De ellendige familiesituatie van de jongens in Minding The Gap wordt gaandeweg de documentaire duidelijk. De hoofdpersonages in beide films beschouwen de skatewereld als een veilige surrogaatfamilie.

Bing Liu filmde Minding The Gap over een periode van twaalf jaar in thuisstad Rockford, Illinois. Zijn camera vormde een vast onderdeel van de straatavonturen van hem en zijn skatevrienden. Het vertrouwen is groot tussen de regisseur en de mensen die hij filmt, ook wanneer hij hen lastige vragen durft te stellen over de moeizame relatie met hun ouders. Liu vraagt zich af wat er gebeurt wanneer de skaters volwassen worden en geen tijd meer hebben voor skateboarden omdat ze luiers moeten verschonen. Zijn ze in staat het geweld waar ze mee zijn opgegroeid buiten hun eigen gezin te houden?

Liu’s maatje Zack lijkt die vraag ontkennend te beantwoorden als we zien en horen hoe hij na de geboorte van hun zoontje Elliot ruzie maakt met zijn jonge vrouw Nina. Zack is vanwege de baby vaker thuis dan hij zou willen. Hij kan zich niet meer afreageren op de skateboard en wordt een opvliegende probleemdrinker. Voor de iets jongere skatevriend Keire is skaten ook een manier om stoom af te blazen. In meerdere scènes is te zien hoe hij uit frustratie een skateboard aan flarden trapt. Bing Liu gebruikt de videocamera als uitlaatklep. Hij probeert zijn vrienden uit de vicieuze cirkel te halen door ze voor de camera te confronteren met hun verleden. De moeilijkste confrontatie is die tussen hem en zijn eigen moeder.

Zack en zijn zoontje Elliot in Minding The Gap

De parallelle montage in de climax van Minding The Gap, wanneer de verhalen van Zack, Keire en Liu tegelijk tot een emotionele apotheose komen, is mede vanwege de muziek een iets te opdringerige manier om ontroering op te roepen. Het talent van Bing Liu als verhalenverteller komt beter tot uiting in kleine details, zoals de stille tussenshots van plekken waar de skatevrienden hun stunts vroeger uitvoerden. De krassen, butsen en schaafwonden in het straatmeubilair staan symbool voor de verwondingen die de jongens thuis hebben opgelopen. De voorwerpen hebben permanente littekens, net zoals de personages letterlijk en figuurlijke littekens dragen door toedoen van tirannieke (stief)vaders.

8/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *