Louder Than Bombs (Joachim Trier, 2015)

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Louder Than Bombs (Isabelle Huppert & Gabriel Byrne)

Louder Than Bombs (Isabelle Huppert & Gabriel Byrne)

De Noorse regisseur Joachim Trier geeft graag favoriete platen een plek op de soundtrack van zijn films. Zo waren onder meer Joy Division, New Order en Le Tigre te horen in zijn debuut Reprise (2006) en kwamen Youth Brigade, The White Birch en Deaf Center voorbij in Oslo, 31. August (2011). In Triers eerste Engelstalige film hoorde ik de single Hungry So Angry (1981) van Medium Medium op de achtergrond afgespeeld worden in een scène waarin acteur Gabriel Byrne taco’s staat te bereiden voor zijn jongste zoon. De muziekkeuze is niet het enige wat Louder Than Bombs de moeite waard maakt.

Louder Than Bombs begint twee jaar na het fatale auto-ongeluk van oorlogsfotograaf Isabelle Joubert Reed (Isabelle Huppert) en vlak voor de opening van een overzichtstentoonstelling van haar werk. Een collega en vriend (David Strathairn) gaat een uitgebreid artikel over haar in de krant schrijven en vertelt Isabelle’s echtgenoot Gene (Gabriel Byrne) dat hij daarin aan het grote publiek bekend zal maken dat het ongeluk zelfmoord was. Gene zal zijn jongste zoon Conrad (Devin Druid*) moeten voorbereiden op de inhoud van het geplande artikel. Conrad was twaalf toen zijn moeder overleed en is indertijd niet over de ware toedracht van het ongeluk ingelicht.

Vader en zoon leven thuis langs elkaar heen en communiceren nauwelijks. Gene weet niet hoe hij Conrad moet benaderen. De jongen zit midden in zijn pubertijd en zondert zich het liefst af in de slaapkamer. Hij besteedt een groot deel van zijn vrije tijd aan computerspelletjes waarin hij een rollenspel speelt. De vader heeft vanachter zijn eigen laptop weleens geprobeerd anoniem via dat spel een confrontatie aan te gaan met zijn zoon, niet wetend dat Conrad meer dan één virtuele identiteit heeft.

Louder Than Bombs (Jesse Eisenberg)

Louder Than Bombs (Jesse Eisenberg)

Identiteit is ook in het dagelijks leven vaak niet eenduidig. Sommige verschillende rollen zijn lastig te combineren. Isabelle was een vermaard fotograaf en kon door haar vele reizen naar oorlogsgebied niet vaak genoeg thuis zijn om de moederrol op zich te nemen. Conrads oudere broer Jonah (Jesse Eisenberg) heeft de rol van student ingewisseld voor die van docent. Jonah raakt lichtelijk in paniek na de geboorte van zijn eerste kind. De onbezorgde studententijd is voorgoed voorbij. Uitgerekend in het ziekenhuis loopt hij zijn ex-vriendin Erin (Rachel Brosnahan) tegen het lijf. Door een misverstand denkt zij dat de vrouw van Jonah net als haar moeder vanwege een ernstige ziekte in het ziekenhuis is opgenomen. Jonah helpt het misverstand niet uit de wereld, omdat hij zich meer thuis voelt in de rol van rouwende echtgenoot dan die van blije jonge vader.

Mensen proberen elkaar te begrijpen door elkaars handelingen te observeren en te interpreteren. Dat is onvoldoende om te ontdekken wat werkelijk in het hoofd van de ander omgaat. Louder Than Bombs biedt wel gelegenheid om mee te kijken in herinneringen, gedachten, fantasieën en dromen. Die vinden niet in chronologisch volgorde plaats, lopen meestal door elkaar heen en vertekenen de werkelijkheid. De montage volgt een vergelijkbaar desoriënterend patroon. Daarbij worden beelden uit de innerlijke wereld een enkele keer gemixt met fragmenten uit andere speelfilms, zoals een heftig fragment uit Dario Argento’s Opera (1987). Het duurt bij sommige scènes even voordat duidelijk is of we getuige zijn van een werkelijke gebeurtenis, een flashback, een droombeeld of een flashback van een droom. Het perspectief wisselt daarbij ook regelmatig.

Louder Than Bombs (Jesse Eisenberg & Devin Druid)

Louder Than Bombs (Jesse Eisenberg & Devin Druid)

Een van de manieren waarop Joachim Trier samen met scriptschrijver Eskil Vogt verwarring bij de kijker weet te voorkomen is door weloverwogen gebruik van voice-overs. Omdat Conrad schrijversaspiraties heeft begint hij een innerlijke monoloog te ontwikkelen als een literair klinkend commentaar op de getoonde collage van fantasie en realiteit. De voice-over valt voor het eerst op wanneer het meisje waar Conrad een oogje op heeft in de klas met veel moeite hardop een passage uit een roman voorleest. De commentaarstem keert in meerdere gedaantes terug op de soundtrack net zolang tot Conrad zijn eigen stem heeft gevonden.

8/10


* De jonge acteur Devin Druid heeft een bekend gezicht, maar toen ik op IMDb het overzicht van zijn credits bekeek bleek ik hem slechts eenmaal eerder in een bijrolletje te hebben gezien, begin deze maand in een flits (en een knal) in de zesde aflevering van seizoen vier van House Of Cards. Rachel Brosnahan, die in Louder Than Bombs de ex-vriendin van Jonah speelt, had eerder in HoC een aanzienlijk grotere rol als Rachel Posner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *