Library Card – Mirror Factory (2022)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Katzwijm is een studio, label en bierbrouwerij in het hart van de Bollenstreek. Het collectief is een magneet voor talent uit de Nederlandse gitaarunderground. Vandaag verscheen de nieuwste uitgave op Katzwijm Records: debuutsingle Mirror Factory van Rotterdamse band Library Card.

Library Card is de eerste band van illustrator Lot van Teylingen, bekend van ontwerpen voor platen, cassettehoezen, stickers, posters en werk voor het magazine Gonzo. De overige leden van Library Card zijn geen onbekenden in het ondergrondse podiumcircuit. Ze zijn onder meer actief in bands als Neighbours Burning Neighbours, AC Berkheimer en Speech Impediment. De eerste nummers van Library Card werden vorig jaar zomer door Van Teylingen geschreven met Mitchell Quitz (gitaar), Kat Kalkman (bas) en een drummachine. De komst van drummer Emre Karayalçin maakte de machine overbodig en de band compleet.

De poëtische praatzang van Lot van Teylingen wordt op de eerste single Mirror Factory begeleid door herhalende gitaar- en basmotieven die in sterkte toenemen. Ook de drumpartijen worden gaandeweg voller, maar nooit te druk. De adem wordt even ingehouden bij de break, waarna het crescendo wordt voortgezet tot aan de finale. De herhaling van patronen maakt op prettige wijze duizelig, alsof je op een kermis in een house of mirrors rondtolt, de weg kwijtraakt en niet meer weet wie je voor je hebt staan, zoals in de climax van The Lady From Shanghai (1947). De opbouw van Mirror Factory en de verfijnde variaties binnen een beperkt aantal akkoorden zorgen ervoor dat het nummer ook bij meerdere draaibeurten niet in kracht afneemt.

Tegelijk met de single is vandaag ook een videoclip in première gegaan, gefilmd door Milan Smit en geregisseerd en gemonteerd door Kat Kalkman. Spiegels komen een paar keer in beeld, als objecten en als middel om licht mee te reflecteren, maar ze vormen niet het hoofdmotief. Je zou kunnen zeggen dat de kijker een spiegel is voor Van Teylingen wanneer ze onbewogen in de lens van de camera kijkt. In veel shots staat de vocalist statisch in beeld terwijl op de achtergrond de wereld gejaagd in beweging is. Ik vond dit idee passen bij het nummer, schrijft Kalkman in een toelichting, over hoe er altijd veel om je heen en in jezelf gebeurt, maar hoe dat soms niet reflecteert aan de buitenkant. Sombere teksten en melancholische muziek contrasteren mooi met de bonte kermiskleuren waar Van Teylingen uiteindelijk in opgaat.

Mirror Factory is vanaf vandaag digitaal te beluisteren en te verkrijgen via Bandcamp. Het nummer maakt zeer benieuwd naar het overige songmateriaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *