Honey (Bal) (Semih Kaplanoğlu, 2010)

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Honey

Honey

Honey (Bal) is het derde deel van de bijzondere Yusuf-trilogie van de Turkse cineast Semih Kaplanoğlu. De trilogie begint bij de volwassen Yusuf en eindigt bij Yusuf als kleine jongen.

Kleine Yusuf (Bora Altas) is zo onder de indruk van zijn vader (Erdal Besikçioglu), een imker met een woud als werkterrein, dat hij buiten diens aanwezigheid niet uit zijn woorden kan komen. Tijdens de verplichte vrijwillige voorleesbeurt in de klas levert zijn gestotter zoveel hoon op bij zijn klasgenootjes dat hij er liever het zwijgen toe doet. In aanwezigheid van zijn vader fluistert Yusuf, zodat niemand anders hem kan horen. Hij praat verder met niemand en blijft gedurende de schoolpauze in zijn eentje binnen. Ook zijn moeder weet het zwijgen niet te verbreken. Toch zal Yusuf ooit onder de schaduw van zijn liefhebbende vader uit moeten komen en zelfstandig morele keuzes moeten maken.

Als vader na een paar dagen nog steeds niet is teruggekeerd van het werk, laat moeder haar zoontje een dag achter bij oma. Die neemt hem ’s avonds mee naar een religieuze bijeenkomst van de vrouwen in het dorp. Hij hoort daar het verhaal over Mohammed en Gabriël bij de hemelpoort. De profeet en de engel ontmoeten de aartsvaders van de wereldgeschiedenis, inclusief Adam. Het is geen toeval dat Yusuf eigen vader Yakup (Jacob) heet. Omgeven door eeuwenoude bomen (symbool voor de wortels van het bestaan en verraderlijk voor klimmers), en vastgelegd door een onthaaste camera, krijgt het eenvoudige, landelijke leven in Honey Bijbelse proporties.

9/10


 

Zie ook: Egg, Milk & Honey: Yusuf’s Trilogy