Twee films gebaseerd op het werk van misdaadschrijver Jim Thompson: Série Noire (1979) & The Killer Inside Me (2010)

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Série Noire

Série Noire

De hoofdpersonages in The Killer Inside Me en Série Noire zijn psychopathische creaties uit de pen van de zelfdestructieve misdaadschrijver Jim Thompson (1906-1977). Casey Affleck versus Patrick Dewaere.

Bij Affleck, in de rol van hulpsheriff Lou Ford in The Killer Inside Me (Michael Winterbottom, 2010), broeit de waanzin vanbinnen en komt het geweld in kortstondige erupties aan de oppervlakte. De drukke Dewaere is als louche colporteur Franck in Série Noire (Alain Corneau, 1979) constant op het kookpunt en vanaf het eerste filmframe verdacht. Franck is een impulsieve dommekracht, volledig het spoor bijster na een ontmoeting met de zwijgzame, minderjarige, door haar tante uitgebuite Mona (Marie Trintignant), een jeune fille fatale. De enige remedie die hij kan bedenken om zichzelf in bedwang te houden, is door met zijn voorhoofd tegen voorkap van de auto te hameren. Het enige moment van zelfreflectie is als hij in de spiegel kijkt, het verplichte decorstuk in een noir.

The Killer Inside Me

The Killer Inside Me

Lou Ford is intelligenter dan hij doet voorkomen. Thuis in zijn goedgevulde boekenkast staat naast de Bijbel een lijvige studie van Freud. De belezen sheriff kan zijn waanzin in dat boek aanwijzen en kent de omschrijving waarschijnlijk uit zijn hoofd. Die zelfkennis maakt hem tot een tragischer figuur.

The Killer Inside Me 8/10 | Série Noire 7/10