God Help the Girl (Stuart Murdoch, 2014)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

godhelpthegirl

God Help the Girl is een musical en het speelfilmdebuut van Stuart Murdoch, bekend van de Schotse indiepopband Belle and Sebastian. Als muzikant schrijft hij fraai gearrangeerde popliedjes, maar is hij ook een begenadigd filmmaker?

Het meisje uit de filmtitel is Eve (Emily Browning). Eve ontvlucht de kliniek waar ze is opgenomen en staat ’s avonds vooraan bij twee concerten in een club ergens in het centrum van Glasgow. Ze wordt lichtelijk betoverd door de Franse zanger (Pierre Boulanger) van de eerste indierockband Wobbly Legged Rat, maar logeert die avond bij de jonge zanger/gitarist James (Olly Alexander) wiens optreden na een paar akkoorden werd onderbroken vanwege een schermutseling met de drummer. Het meisje en de jongen worden vrienden en James stimuleert Eve om de liedjes uit te werken die ze als therapie voor zichzelf heeft geschreven. Binnen korte tijd vormen ze samen met rijkeluisdochter Cassie (Hannah Murray) een eigen band.

Eve staat centraal in God Help The Girl, maar veel over haar achtergrond en de oorzaak van haar psychische problemen krijgen we niet te horen. Ze is voornamelijk het geïdealiseerde object van James’ verlangen. Hij is de typische verlegen, brildragende, studentikoze krullenbol in een anorak die alleen maar kan dromen dat een heel knap meisje graag met hem optrekt en ’s nachts zijn beschermende arm om haar schouder wil voelen. Ze zou net zoals Scarlett Johansson in Under The Skin afkomstig kunnen zijn van een andere planeet. Leunend tegen de badkamerdeur fantaseert de zingende James over Eve als een kneedbare pop. Dankzij haar komst maakt hij eindelijk een kans om de succesvolle muzikant te worden die hij altijd had willen zijn. Ook voor Cassie geldt dat de film nauwelijks doordringt tot haar personage. Het leven van Eve, James en Cassie is voor het merendeel een vrolijke aaneenschakeling van kleurige videoclips. Al het potentiële drama verdwijnt naar de achtergrond of wordt halfslachtig afgewerkt.

Stuart Murdoch kent zijn klassiekers en verwijst verspreid over de film naar musicals en muzikale momenten uit de filmcanon. Zo rent een verdwaalde lookalike van Julie Andrews’ Maria uit The Sound of Music (Robert Wise, 1965) voorbij in het park en dansen de drie vrienden heel even als in de beroemde dansscène uit Bande À Part (Jean-Luc Godard, 1964). Murdoch eert een van de zijn muzikale invloeden door tijdens een liedje de ballerina uit Pretty Ballerina van The Left Banke tot leven te brengen.

Voor een film over het sprankelende muzikale leven in zomers Glasgow is het opvallend dat de hoofdrolspelers niet uit Schotland komen. Olly Alexander en Hannah Murray zijn in Engeland geboren en Emily Browning is van oorsprong Australisch. Er is vermoedelijk buiten Glasgow gecast omdat zware Schotse accenten het slecht doen op de internationale filmmarkt. De invloedrijke eerste twee Schotse films van Bill Forsyth (That Sinking Feeling uit 1979 en Gregory’s Girl uit 1981) werden indertijd speciaal voor de Amerikaanse markt opnieuw ingesproken zonder zware Schotse tongval. Ook de eerste twintig minuten van Trainspotting (Danny Boyle, 1996) werden voor het Amerikaanse publiek opnieuw gemonteerd en voorzien van alternatieve dialogen. De makers van God Help The Girl hebben zich die problemen willen besparen.

Als je houdt van de georkestreerde liedjes van Belle & Sebastian dan heb je God Help The Girl natuurlijk allang gezien en de onlangs verschenen dvd thuis in de kast staan. De overige film- en muziekliefhebbers zullen iets minder onder de indruk zijn van Stuart Murdochs filmdebuut.

6/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *