Galerie Inkijk – januari/februari 2014 (een fotoverslag)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

inkijk01

Aan de voet van de Stopera schenen gisteravond tientallen lampen als onderdeel van het drukbezochte Amsterdam Light Festival. Ondergronds werd in metrostation Waterlooplein op hetzelfde moment officieel een nieuwe editie geopend van Galerie Inkijk. Inkijk is een underground-galerie met naast Waterlooplein twee filialen in metrostations Weesperplein en Wibautstraat, gratis toegankelijk voor alle forensen en toevallige voorbijgangers. De organisatoren maakten gisteren met twee van de drie kunstenaars een ritje langs de drie galeries.


La-dieren van Elisa van Schie (Station Waterlooplein)

Elisa van Schie (op de eerste foto links) licht haar werk toe:

Aan mijn kinderen las ik weleens een Bert en Ernie-verhaal voor. Daarin kan Ernie niet slapen en ziet hij enge schaduwen op de muur. Hij wordt erg bang en denkt dat er een monster in de slaapkamer staat. Maar het blijkt gewoon de schaduw van de kapstok met jassen te zijn. In de Inkijk heb ik een aantal vreemd gevormde nachtkastjes geplaatst. Vrolijke ladekastjes, droomkastjes, nachtmerriekastjes, beschermkastjes. De kastjes werpen grote, donkere schaduwen op de muren. Maar er zijn ook schaduwen zonder kastje.

Zie ook het filmpje dat de organiserende stichting Polderlicht heeft gemaakt van de La-dieren.

 

 


Shots Been Fired van Thijs Linssen (Station Weesperplein)

Kunstenaar Thijs Linssen probeert met Shots Been Fired de door computers gegenereerde beelden uit actiefilms tastbaar te maken. De pilaren in de galerie op station Weesperplein doen denken aan de beschadigde virtuele pilaren in het metrostation na het gevecht tussen Neo en Agent Smith in The Matrix.


Sin City van Marije Vermeulen (Station Wibautstraat)

De rit eindigde zondagavond in station Wibautstraat bij Sin City van Marije Vermeulen. De strenge, strakke geometrische vormen in onverwachte kleuren zijn geïnspireerd door een verblijf in Las Vegas.