Arabesque (Germaine Dulac, 1929)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Arabesque

Zwijgende avant-gardistische films lenen zich uitstekend voor moderne elektronische muziek. Een recent voorbeeld is de nieuwe soundtrack van de Zwitserse muzikant Eisentanz bij een van de korte films van de Franse regisseuse Germaine Dulac (1882-1942).

Eisentanz gebruikt alles behalve alledaagse instrumenten om geluid voort te brengen. Hij haalt muziek uit onder meer metaal, stenen, hout en sissend stoom. Je ziet hem in een korte documentaire op YouTube als een eenmans-Neubauten tijdens optredens tekeergaan op lange buizen en stalen veren. Terwijl hij zwetend staat te zwoegen draaien op de achtergrond films van onder meer Germaine Dulac.

Eisentanz

Dulacs impressionistische film La Souriante Madame Beudet (1922/23) en het surrealistische experiment La Coquille Et Le Clergyman (1928) worden beschouwd als klassiekers. In de eerstgenoemde, vroege feministische film heeft Madame Beudet (Germaine Dermoz) een ongelukkig huwelijk met een lakenhandelaar. De piano geeft haar nog een beetje licht in het leven. Terwijl Madame Beudet een stuk van Debussy speelt, maakt Dulac de muziek zichtbaar als de schittering van de zon die door het water wordt weerspiegeld en tussen het riet door schijnt. De reflectie van licht via water is een van de elementen in de korte abstracte film Étude Cinégraphique Sur Une Arabesque die Germaine Dulac in 1929 maakte.

De nieuwe soundtrack van Eisentanz op het album Pulsate benadrukt het muzikale ritme van de montage in Arabesque. Akkoorden glijden zoals het licht glijdt over water, bloemen, de hak van een damesschoen en andere voorwerpen. Verschillende percussiegeluiden wisselen elkaar af en keren terug, net als de draaiende glitterbol en de watersproeier. Vanaf het moment dat de stoel begint te schommelen krijgt de muziek een bescheiden puls. Het lijkt alsof Eisentanz de beelden gebruikt alsof het noten en aanwijzingen zijn in een partituur.

De bovenstaande video verschilt op sommige punten van een andere, iets kortere versie van Arabesque die in 2013 op YouTube is gezet, maar ik ga ervan uit dat de muzikant de beelden niet heeft gemanipuleerd en opnieuw heeft gemonteerd om tot dit fraaie resultaat te komen.


Pulsate is op elpee uitgebracht door het label Moto Music en wordt gedistribueerd door Rush Hour.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *