Wakker blijven tijdens de Oscaruitreiking

Facebooktwitterpinterestlinkedin

oscarx

Film is soms kunst, maar meestal gewoonweg vermaak, een product, een industrie. Ik zou liegen als ik zou beweren geen zwak te hebben voor de commerciële kant van het medium. Wanneer een gewaardeerde kunstfilm als Amour genomineerd wordt voor maar liefst vijf Academy Awards, heb ik een extra excuus om me te laven aan het circus dat de Oscaruitreiking is. Meester Michael Haneke in dezelfde ruimte als jeugdheld Steven Spielberg, hoe vaak gebeurt zoiets?

Het slagen van een Oscaravond staat of valt bij het talent van de presentator. Billy Crystal stelde vroeger zelden teleur. De openingsmontage tijdens zijn opening in het jaar dat Titanic de grote winnaar was, is een klassieker en helaas onvindbaar op YouTube. Soms levert de competitie een spannende avond op, zoals in 2009 toen de strijd ging tussen de twee voormalige partners James Cameron en Kathryn Bigelow en de laatste er op het laatste moment met de belangrijkste bokaal vandoor ging. Helaas ontbrak het gisteravond zowel aan humor als aan spanning. De 85ste editie van de Oscars was een van de ergste die ik ooit gezien heb.

oscar2

De live-uitzending van de Oscaruitreiking was voor kijkers van UPC te volgen via kanaal 13. De beeldkwaliteit was op mijn scherm van belabberde kwaliteit. Het beeld bleef eerst om de twee minuten hangen en later elke tien seconden. De uitzending was alleen opnieuw in beweging te brengen door heen en weer te zappen. Uiteindelijk zat ik voornamelijk naar glitches te kijken, zoals te zien in bovenstaande still (quizvraag: welke regisseur/acteur herken je?). Waarom worden de Oscars niet uitgezonden door een fatsoenlijke zender? Vroeger, toen we nog met guldens betaalden, was er in ieder geval minstens een dag later een ruime samenvatting bij de BBC. De slechte beeldkwaliteit bleek niet het enige euvel.

Met enige moeite krabbelde ik tijdens het kijken onderstaande aantekeningen, aangevuld met tweets die voorbijkwamen:

 • Seth MacFarlane is een van de gênantste grappenmakers die ooit het podium van de Oscars heeft mogen betreden. Captain Kirk doet nog een poging hem op het rechte pad te brengen, maar een liedje over borsten in films vergroot het debacle. Naomi Watts kijkt verbijsterd toe. Schrijver Tom Shales heeft in zijn column voor de Chicago Sun-Times volledig bij het rechte eind.
 • De meeste lachsalvo’s komen uit blik.
 • Philip Seymour Hoffman heeft zijn zoontje meegenomen als geluksmascotte. Het mag niet baten. De Oscar voor beste mannelijke bijrol gaat naar Christoph Waltz.
 • De regisseur van winnende animatiefilm Brava komt zijn beeldje ophalen in een kilt. I didn’t plan any of this.

oscar1

De Oscar voor Special Effects gaat zoals te verwachten naar Life Of Pi. Nederlandse winnaar Erik-Jan de Boer (tweede van rechts op bovenstaande foto) neemt het juryrapport door terwijl het dankwoord van zijn collega wordt weggedraaid door het thema uit Jaws.

oscar0

 • Beste Buitenlandse Film: Amour, zoals te verwachten.
 • Ook geen verrassing bij Beste Documentaire: Searching For Sugar Man. Tweet van @Loganizer: I think Bendjelloul is still searching for Sugar Man, because he just walked off stage before his partner was done talking.
 • De musicalmedley, ideaal voor een sanitaire stop. Heel toevallig jankt precies op dit moment buiten een kat. Keihard.
 • Heel lang heb ik gedacht ik dat de titel Les Misérables sloeg op de kwaliteit van de liedjes in deze musical.
 • Het was pas stoer geweest als Anne Hathaway haar dankwoord had gezongen. Betraand en met lopende neus.
 • De naam van acteur Don Cheadle wordt door Film1 vertaald als Don Cheetle.
 • Adele zingt minder vals dan Shirley Bassey.
 • Opmerkelijk: twee films delen dezelfde Oscar. Sound Editing gaat naar zowel Zero Dark Thirty en Skyfall. Zou iemand bij de bookmakers hebben gegokt op deze tie en wat zou deze persoon daarmee verdiend hebben?
 • Het voordeel van een nachtje Oscars is dat ik nu exact weet hoe laat mijn buurman mij elke werkdag wakker maakt als hij ’s ochtends naar zijn werk gaat: 4:55 uur.
 • Door het slechte ontvangst van Film1 bij UPC heb ik niet gezien of Sylvia Kristel voorbijkwam tijdens de onvermijdelijke In Memoriam. De actrice kreeg wel opvallend uitgebreid stuk in het maartnummer van Sight & Sound.
 • Hoe weet je dat het beroerd gesteld is met deze editie van de Oscars? Als het optreden van Barbra Streisand het hoogtepunt is.
 • @mikepolkjr: Barbara [sic] Streisand now looks like she’s at the end of a long boxing career.
 • Quentin Tarantino krijgt de Oscar voor Best Original Screenplay uit handen van zijn buurvrouw. De Britten hebben daar een mooie uitdrukking voor: The Scene That Celebrates Itself.

 

oscar5

 • Geen Oscar voor actrice Emmanuelle Riva. Wel naar Jennifer Lawrence voor een film die ik nog niet gezien heb.
 • Door het slechte signaal van UPC heb ik Jennifer Lawrence niet zien vallen en geen enkele grap van Daniel Day-Lewis kunnen horen. Uitgerekend alleen het luide gelach komt goed door, ditmaal niet uit blik.
 • @RolloTomasi73: Can Daniel Day Lewis host next year?
 • De tamme eindstrijd gaat tussen drie films die vakkundig zijn gemaakt, maar waar ik verder niet heel erg warm van werd in de bioscoop: Life Of Pi, Lincoln en Argo. Het enige citaat dat ik kan bedenken met betrekking tot de winnaar wordt meerdere keren geuit in de film zelf: Argo f#ck yourself.
 • @rob_sheridan: Next year @DAVID_LYNCH should host. No opening. It starts abruptly in the middle. Backwards-talking midgets. Best Picture isn’t revealed.