Tu Dors Nicole (Stéphane Lafleur, 2014)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

tu-dors-nicole

Tu Dors Nicole is een ideale film om te zien op een zonovergoten zomerdag. De kalme komische film gaat over een slaperige zomer in het leven van de besluiteloze Canadese Nicole. De camerabewegingen hebben zich volledig aan de hoge temperaturen en het bijbehorende langzamere levenstempo aangepast. De vele fietsen die in beeld komen maken het leven van Nicole extra herkenbaar voor de Nederlandse bioscoopbezoeker.

De zomers zijn saai in de buitenwijk waar Nicole (Julianne Côté) woont. De 22-jarige vrouw hangt verveeld rond in en rondom haar ouderlijk huis. Vader en moeder zijn met vakantie dus ze kan doen wat ze wil zonder op haar vingers te worden gekeken. Ze heeft echter niet het rijk alleen, want haar oudere broer Rémi (Marc-André Grondin) grijpt de afwezigheid van de ouders aan om samen met een bassist en een nieuwe drummer in de woonkamer te repeteren. De jonge mannen veranderen het huis in een opnamestudio. Nicole heeft vanwege het muzikale lawaai geen kans om na te denken over wat ze wil bereiken in haar leven. Haar besluitvaardigheid wordt eveneens belemmerd door een aanhoudende hittegolf.

tu-dors-nicole-2

Als haar eerste creditcard op de deurmat valt, boekt Nicole meteen een vakantie naar IJsland. Waarom ze die bestemming kiest weet ze waarschijnlijk zelf ook niet. In afwachting van de vertrekdatum werkt ze in een kringloopwinkel en verveelt ze zich in haar vrije tijd, vaak in gezelschap van haar goede vriendin Véronique (Catherine St-Laurent) met wie ze de reis zal gaan ondernemen. Ze fietsen door de lege straten, kopen ijsjes, kijken vanuit het bed naar een film op televisie en zoeken verfrissing in het zwembad in de achtertuin. Als ze pech heeft ontmoet Nicole tijdens haar uitjes haar ex-vriendje, die zijn leven wel op de rails heeft en binnenkort gaat trouwen, of haar veel te jonge aanbidder, de vroegwijze tienjarige Martin (Godefroy Reding), een buurtjongetje dat ze kent van het babysitten en die vanwege een vroege baard in de keel klinkt als een volwassen Romeo.

De richtingloosheid van Nicole’s leven wordt in Tu Dors Nicole soms letterlijk in beeld gebracht, zoals tijdens de wandeling van Nicole en Véronique met de fiets aan de hand waarbij beide meisjes denken dat de ander weet wat de eindbestemming is. Later in de film rijdt een auto ogenschijnlijk doelloos nachtelijke rondjes door de stille wijk. Iedereen in de buurt lijkt op vakantie te zijn, op een paar eenzame zonderlingen na. Nicole ziet ze wanneer ze vanwege de hitte de slaap niet kan vatten en door de buurt zwerft. Het fietsslot dat ze niet los kan krijgen, staat symbool voor een leven dat onwrikbaar vast lijkt te zitten.

tu-dors-nicole-3

Tu Dors Nicole is in schitterend zwart-wit gefilmd. Vanwege het heerlijke lome tempo heeft de camera alle tijd om de personages in strakke composities te kadreren. De personages hebben vaak nauwelijks behoefte om buiten dat kader te treden. De traagheid in Nicole’s zomer wordt vroeg in de film op komische benadrukt door een van de weinige camerabewegingen in de film. De beweging vindt plaats in een scène waarin het meisje haar vader aan de lijn heeft en met de telefoon in de hand naar een tuinstoel achter in de tuin slentert. De camera is zo door de hitte overmand dat hij haar even vergeet te volgen en de blik op het zwembad houdt. Nicole is al geruime tijd uit beeld voordat de camera uit zijn kortstondige roes is ontwaakt en in een slome beweging naar rechts zwenkt in een poging haar weer in beeld te vangen.

8/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *