The Space Lady live @ OCCII, Amsterdam (13 juni 2017)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

OCCII is dé plek in Amsterdam voor alle mogelijke variaties op punk, new wave, experimenteel, elektronisch en noise. Gisteren waren voor de verandering opeens liedjes van onder meer The Beatles en Golden Earring te horen tijdens het tweede bezoek van The Space Lady uit Californië. Het punkbastion aan de Amstelveenseweg verkeerde voor even in hippiesferen.

Susan Dietrich Schneider (Pueblo, Colorado, 1948) had ooit de ambitie om de nieuwe Joan Baez of Joni Mitchell te worden maar werd uiteindelijk The Space Lady nadat ze in 1983 van accordeon overstapte naar de Casiotone MT-40. De zangeres was een opvallende verschijning op de straten van onder meer Boston en San Francisco vanwege haar gevleugelde helm, een onafscheidelijk Wizard of Oz-koffertje en elektronische interpretaties van wereldhits. Na dertien jaar rust keerde ze in 2013 terug, soms in de open lucht of in een rijdende tram, maar tegenwoordig vooral in het beschutte internationale club- en festivalcircuit.

The Space Lady opende gisteren in OCCII met Strawberry Fields, wat geen eenvoudig nummer is om op de kleine toetsen van de Casio te spelen. Het keyboard is eigenlijk meer een speelgoedinstrument dan een volwaardig toetsinstrument. Met voldoende talent en spaarzame geluidseffecten kom je toch een heel eind. Een markante uitstraling en een wonderlijke repertoirekeuze doen de rest. The Space Lady weet moeiteloos uiteenlopende genres om te zetten in ijle electropop, gezongen met een fragiele stem die met lichte vertraging achter de begeleiding aan zweeft.

The Space Lady in OCCII

Op de setlist stonden dinsdagavond voornamelijk vertrouwde klassiekers als I Had Too Much To Dream Last Night van The Prunes, Ghost Riders In The Sky van Stan Jones uit 1948, Major Tom van Peter Schilling, Radar Love van de Golden Earring en de originele composities Synthesize Me en The Ballad Of Captain Jack. The Space Lady speelde ook het banale Born To Be Wild, een nummer waarbij ik onder andere omstandigheden subiet weg zou zijn gelopen. Ze gaf het nummer een kinderlijke onschuld en tijdelijk vergat ik alle onuitstaanbare rockclichés die het bij me oproept. De muzikant voerde het uitgeleefde Imagine uit omdat ze nog steeds oprecht in de boodschap van John Lennon gelooft en niet om makkelijk te scoren.

The Space Lady was zo innemend vanwege haar bescheiden podiumuitstraling en de nodige humor waarmee ze haar hippie-imago relativeerde. Als een grootmoeder ontfermde ze zich over haar kroost dat op deze avond uit opvallend veel jonge backpackers bestond. Een deel van het publiek was lange tijd onrustig, totdat de muzikant uit haar elektronische comfortzone trad en op akoestische gitaar het liedje Oh Brave New World speelde. Ze had het in november 2016 geschreven naar aanleiding van de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Het lukte haar om iedereen zachtjes mee te laten zingen en een gevoel van saamhorigheid te creëren in onzekere tijden.

Magdalena Ågren a.k.a. MAG

De avond in OCCII stond volledig in het teken van eenmansorkesten. Fransman Frank Garcia zat eerder onder de naam Sheik Anorak achter drumstel en laptop en toverde daarmee een volledige krautrockband tevoorschijn die maar niet echt tot leven wilde komen. Hij bleef te netjes binnen de lijntjes, zong heel erg vlak en was te veel met zichzelf bezig om lang de aandacht vast te houden. Opener Magdalena Ågren a.k.a. MAG uit Zweden zorgde voor meer spektakel door haar trombone tot blazerssectie te vermenigvuldigen, een konijn noisegeluiden te laten voortbrengen en te human beatboxen met behulp van een megafoon. Ze klonk in haar eentje als een minimal wave band gecombineerd met een militaire blaaskapel. De invloed van vroege Tuxedomoon was ook niet ver weg en een reden voor een van de DJ’s om na het optreden No Tears uit 1978 op te zetten.

2 thoughts on “The Space Lady live @ OCCII, Amsterdam (13 juni 2017)

  1. Hoi Gert,
    ik lees je verhaal nu net (na afloop van City of Caterpillar avondje), bedankt, mooi verslag en vind dat ik nu met jou dit bericht moet delen dat ik eerder deze avond onder ogen kreeg… Namelijk dat Peter Principle is overleden vandaag, tijdens een oefen sessie in de studio van les Atelier Claus te Brussel, waar hij met de band aan nieuw plaat en tour bezig was…
    http://tuxedomoonews.blogspot.nl/2017/07/peter-principle-dead-at-63.html?spref=fb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *