Televisieserie Fargo & het Coen-universum

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Fargo op FX Networks komt voort uit de gelijknamige speelfilm van Joel en Ethan Coen uit 1996. Je hoeft geen connaisseur van het Coen-oeuvre te zijn om de serie goed te kunnen volgen. Coen-fanaten hebben wel een voordeel. Zij zullen niet alleen de omgeving van de stad Fargo in North Dakota herkennen, en weten waar het geld vandaan komt dat Stavros Milos (Oliver Platt) in het eerste seizoen vindt, maar ook personages en situaties herkennen uit enkele van de andere zestien films die de broers sinds Blood Simple (1984) hebben gemaakt. In Fargo wordt vrijelijk uit het Coen-universum geput.

Joel en Ethan Coen zijn als executive producers nauw betrokken bij de serie Fargo. Ze hebben tot nu toe nog geen plaats achter de camera genomen, maar houden wel nauwlettend in de gaten hoe hun universum in beeld wordt gebracht. Net als in de speelfilm is de wereld van Fargo in het eerste seizoen voornamelijk wit vanwege de sneeuw. Een doortastende politievrouw (Frances McDormand in de film en Allison Tolman in de serie) met een sterk ontwikkeld moraalgevoel moet het opnemen tegen het kwaad dat haar werkgebied is binnengedrongen en voor slachtoffers zorgt. Het verhaal wordt in gang gezet door een man (William H. Macy in de film en Martin Freeman in de serie) die zich wil verrijken door middel van liegen en bedriegen. Hij werkt zich in de nesten vanwege chronische domheid en in de serie ook omdat hij zijn ziel aan het veel slimmere kwaad heeft verkocht.

Billy Bob Thornton in Fargo en Javier Bardem in No Country For Old Men

Het kwaad wordt in het eerste seizoen van Fargo vertegenwoordigd door acteur Billy Bob Thornton. Zijn personage Lorne kennen we echter uit een hele andere film van de Coens. De gewetenloze Lorne is net zo ongrijpbaar en duivels als Anton Chigurh (Javier Bardem) in No Country For Old Men (2007). Thornton heeft eerder met de gebroeders Coen samengewerkt in The Man Who Wasn’t There (2001) en Intolerable Cruelty (2003). In de drie seizoenen van Fargo keren vaker acteurs terug die we kennen uit de films van de twee broers. In het huidige seizoen zijn dat Michael Stuhlbarg en Fred Melamed die allebei te zien zijn in A Serious Man (2009). Andere acteurs worden gecast omdat ze uiterlijke overeenkomsten vertonen met Coen-acteurs, zoals de heel erg op George Clooney lijkende Adam Arkin.

Fargo versus Raising Arizona

Lorne is niet de enige verwijzing naar een film van de Coens. In het derde seizoen zijn meerdere situaties te herkennen die eerder op het witte doek te zien zijn geweest. Reclasseringsambtenaar Ray Stussy (Ewan McGregor) en zijn cliënt Nikki Swango (Mary Elizabeth Winstead) krijgen speciale gevoelens voor elkaar wanneer van Nikki een politiefoto wordt gemaakt. Het is tijdens een vergelijkbaar moment dat H.I. (Nicolas Cage) en Ed (Holly Hunter) steeds meer voor elkaar beginnen te voelen in Raising Arizona (1987). De pulpromannetjes met sciencefictionverhalen in Fargo verwijzen naar de UFO’s die op schijnbaar onverklaarbare momenten opduiken in de neo-noir The Man Who Wasn’t There.

Fargo-aflevering The Law of Non-Contradiction (Seizoen 3/Episode 3) speelt zich voor een groot gedeelte af in Hollywood. Daar probeert toneelschrijver Barton Fink (John Turturro) in de gelijknamige speelfilm uit 1991 als scenarist voet aan de grond te krijgen. Die film eindigt met het beeld van een vrouw die vanaf haar rug gezien uitkijkt over de zee. Actrice Carrie Coon wordt in de serie Fargo een moment op exact dezelfde wijze in beeld gebracht. Een ander citaat uit Barton Fink is de extreem lang resonerende bel bij de receptie. Het rondzingende geluid houdt pas op wanneer de dienstdoende medewerker eindelijk arriveert en er een wijsvinger op legt (zie bovenstaand fragment met John Turturro en Steve Buscemi).

Carrie Coon en de receptiebel in Fargo

Zoals gezegd hoef je geen Coen-adept te zijn om de serie Fargo te kunnen volgen, maar alle verwijzingen en citaten verhogen wel het kijkplezier. Welke citaten heb jij tot nu toe ontdekt?

5 thoughts on “Televisieserie Fargo & het Coen-universum

  1. Interessant om te lezen! Ik was nog niet aan de serie toegekomen, maar heb veel goede dingen gehoord en de films is me uiteraard ook bekend. Gaat nu definitief op de kijklijst:)

  2. Ik heb de film toevallig vorig week voor de eerste keer zitten kijken en daarna meteen doorgegaan met de serie. Zeker een aanrader en ik ben dan ook heel nieuwsgierig naar het tweede seizoen. Het eerste heb ik er namelijk in 2 dagen doorheen gejaagd 😉

  3. Fargo is één van mijn favoriete series!
    Seizoen 1 is geweldig, maar mede vanwege de extra elementen vind ik seizoen 2 de betere van de twee.
    Het acteerwerk, de vibe, maar vooral de fantastische dialogen zijn geniaal.

    Echter is het heel jammer dat ik nu aan het overwegen ben om te stoppen met seizoen 3.
    Ik vond de eerste 3 afleveringen de drie slechtste afleveringen van Fargo, ooit.
    Dit stelt me erg teleur omdat ik al zo lang naar dit seizoen uitkeek.
    Maar ik denk dat seizoen 3 van Fargo ontzettend heeft geleden onder het magnifieke Legion..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *