Take Care Of My Cat (Jae-Eun Jeong, 2001)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

takecareofmycat

Take Care Of My Cat zou een vervolg kunnen zijn op Linda Linda Linda. Zowel vanwege het verhaal als vanwege de aanwezigheid van Doona Bae. In de Japanse productie Linda Linda Linda is de actrice een Koreaanse leerling die binnen een paar dagen met haar schoolmeidenband een optreden moet voorbereiden voor een popfestival waarmee de feestweek op haar Japanse high school wordt afgesloten. In de Koreaanse film Take Care Of My Cat heeft het beschermde schoolleven plaatsgemaakt voor het onzekere bestaan in een economie die niet altijd even bloeiend is. De oude schoolvriendinnen moeten zien te overleven in onzekere tijden, wat ongunstige gevolgen heeft voor hun vriendschap.

De tweeling Bi-ryu en Ohn-jo (Eung-sil Lee en Eung-ju Lee) redt het wel, aangezien ze altijd elkaar hebben om op terug te vallen. Met Hye-ju (Yu-won Lee) lijkt het ook goed te gaan, want ze heeft een kantoorbaan bij een goedlopend bedrijf. Minder fortuinlijk gesteld is het met Ji-young (Ji-young Ok) en Tae-hie (Doona Bae). Ji-young woont bij haar grootouders in een krottenwijk en zit zonder werk. Een de weinige vreugdes in haar leven is haar jonge katje. Tae-hie is meer begaan met anderen en stelt zich altijd behulpzaam op, met name als het gaat om de minder bedeelden in de samenleving. Een van haar vrijwilligersklusjes is het uittypen van gedichten die een gehandicapte leeftijdsgenoot vanuit zijn ziekbed dicteert. Vader maakt misbruik van Tae-hie’s goede bedoelingen en laat haar ook vrijwillig (lees: onbetaald) werk verrichten in zijn sauna. De vijf vriendinnen proberen regelmatig af te spreken voor uitjes in de stad, maar de kloof tussen vooral de welgestelde en oppervlakkige Hye-ju en de arme en introverte Ji-young is groot en de daardoor ontstane wrevel nog groter. Tae-hie probeert te bemiddelen, al lijkt dat weinig zoden aan de dijk te zetten.

Naast het frisse acteerwerk van de vijf actrices, valt in de film van regisseur Jae-Eun Jeong ook de subtiel symbolische vormgeving op. Een terugkerend motief in de film is het patroon van blokken. Zo droomt Ji-young ervan vormgever te worden en tekent ze in haar vrije tijd ontwerpen die bestaan uit clusters van ingekleurde blokjes. De film opent en sluit af met hetzelfde abstracte beeld van blokken. Van dichtbij bekeken lijken de zwarte blokken op het raam in Hye-ju’s kantoor weinig meer dan betekenisloze decoratie, totdat de camera naar achteren rijdt en de verzameling blokken tezamen de wereldkaart vormen.

Als de hoofdpersonages tijdens het zoeken (of behouden) van werk ergens geen tijd voor hebben, is het wel het ontdekken van de wereld, zowel in figuurlijke als letterlijke zin. Ze hebben het te druk met de dagelijkse beslommeringen en zitten te vaak vastgelijmd aan hun mobiele telefoontjes. Ze rijden heen en weer in de metro of in de bus, van hun woonplaats Inchon in het Zuiden van Korea naar de hoofdstad Seoul, en ze bellen elkaar met grote regelmaat of zenden SMS’tjes die voor de kijker zichtbaar door interieurs rollen. Tijd om verder over de horizon te kijken hebben of nemen ze niet. Er is een dramatische wending in een van de vijf levens nodig om verandering af te dwingen. De rollende blokken in de afsluitende scène verbeelden dezelfde wereld als die aan het begin van de film. Het feit dat de blokken bewegen geeft aan dat er vooruitgang zit in de levens van enkele van de hoofdpersonages en dat er iets gloort aan hun horizon.

Take Care Of My Cat was een van de prijswinnende films tijdens het International Rotterdam Film Festival 2002 en is sinds kort op dvd verkrijgbaar via het Britse label Bluebell Films.