De karakteristieke bonkige kop van Makis Papadimitriou vergeet je niet snel. De acteur laveert in zijn spel tussen komisch en dreigend. Hij steelt in Chevalier (2015) de show met een grappige playbackversie van Minnie Ripertons Lovin’ You. Papadimitriou oogt een stuk gevaarlijker in zijn bijrol tegenover de vrouwelijke soldaten in Voir Du Pays (2016). Het voorlopige hoogtepunt in zijn filmcarrière is de hoofdrol als dorpsarts Kostis in de donkere tragikomedie Suntan.
Films uit de zogenaamde Greek Weird Wave spelen zich vaak af op geïsoleerde locaties: een afgeschermd huis in Dogtooth (2009), een verlaten havenplaats in Attenberg (2010), een theater in Interruption (2015), een hotel in The Lobster (2015) en een vakantieboot in Chevalier. De geïsoleerde locatie in Suntan is een Grieks vakantie-eilandje. Kostis is de enige passagier tijdens de overtocht vanaf het vaste land. De burgemeester heet hem persoonlijk welkom. Tijdens een eerste rondgang blijkt iedereen op het eiland elkaar bij voornaam te kennen.
Kostis doet niet heel erg zijn best om zich onder de vaste bewoners te mengen. Hij gedraagt zich als een banneling die onvrijwillig op het eiland verblijft. Waarschijnlijk heeft hij het baantje als huisarts aangenomen omdat niemand anders zo gek was om op deze plek te gaan werken. Het is nóg waarschijnlijker dat Kostis niet echt heel erg goed is in zijn vak en dat werken op het eiland de enige manier was om binnen zijn vakgebied aan de slag te kunnen.
[Spoilers!]
Buiten het vakantieseizoen is het een dooie boel op het eiland. Pas wanneer de toeristen arriveren, heerst overal levendigheid. De jonge backpackers worden zo onverwachts in de film gemonteerd dat hun komst lijkt op een overval. Op de eerste vakantiedag bestormt een bont groepje jonge Europeanen de dokterspraktijk van Kostis. Anna (Elli Tringou) en haar vrienden plagen de arts terwijl hij de wond op haar been behandelt. Kostis vat hun spel op als een uitnodiging om zich in zijn vrije tijd bij het groepje aan te sluiten. Hij interpreteert het gedrag van de vrije Anna als geflirt en trekt daar conclusies uit die de komedie doen veranderen in een tragedie.
Het contrast tussen de stugge arts en de uitgelaten hedonisten kan niet groter. Kostis is een rusteloze einzelgänger. Op het eiland wordt hij dubbel geconfronteerd met zijn rol als eeuwige buitenstaander; hij voelt geen echte band met de lokale bewoners en is te oud om aansluiting te vinden bij de vakantiegangers. De zonnesmeer op zijn gezicht en bolle buik maakt zijn huid nog bleker tussen de zongebruinde ranke twintigers. Je zou de Griek en zijn buitengesloten positie ten opzichte van de feestvierende Europeanen kunnen zien als een metafoor voor de positie van Griekenland binnen de Europese Unie , maar ik denk niet dat regisseur Argyris Papadimitropoulos een politieke film heeft willen maken.
Kostis overschrijdt steeds meer grenzen om het gevoel te krijgen dat hij wel degelijk ergens deel van uitmaakt en niet door eigen falen alleen op de wereld is. Drank, drugs en slaapgebrek maken hem bandeloos en ontdoen hem van het laatste laagje beschaving. De moderne Griekse man is ver verwijderd van de mythische helden uit klassieke Griekse tragedies. Odysseus wist het verleidelijke gezang van de Sirenen te weerstaan; de weerloze Kostis laat zich inpalmen. Hij komt er te laat achter dat hij een illusie najaagt. Zelfmedelijden brengt hem niet tot inkeer en de tragische komiek verandert in het monster dat hij altijd al in zich droeg.
8/10
Suntan is verkrijgbaar op Blu-ray/DVD via het Britse label Eureka.