My Life Directed by Nicolas Winding Refn (Liv Corfixen, 2014)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

liv-corfixen

Documentairemaakster Liv Corfixen filmde in Bangkok achter de schermen tijdens de opnamen van Only God Forgives (2013), de tweede speelfilm van haar echtgenoot Nicolas Winding Refn samen met acteur Ryan Gosling. De verwachtingen van pers en publiek waren hooggespannen na het succesvolle Drive (2011). Corfixens film geeft een openhartig inkijkje in het leven van een filmechtpaar en laat zien hoe de twee omgaan met de spanningen die inherent zijn aan het maken van een kostbare speelfilm. Ze neemt daarbij het risico dat de aanwezigheid van haar camera het huwelijk op het spel zet.

Documentaires over films geven vaak het meeste inzicht wanneer een familielid achter de camera staat. Familieleden onder elkaar laten meer los en tonen veel meer hun ware aard dan in aanwezigheid van een professionele filmcrew. Geen enkele documentairemaker is zo dicht bij Stanley Kubrick gekomen als zijn dochter Vivian toen ze haar korte film draaide tijdens het maken van The Shining. Vivian Kubrick mocht ook de minder sympathieke trekjes van haar vader laten zien, zoals de manier waarop hij actrice Shelley Duvall op systematische wijze tot wanhoop drijft. Liv Corfixen gaat in My Life Directed By Nicolas Winding Refn nog een stapje verder door haar echtgenoot ook in de slaapkamer lastig te vallen met haar camera. Soms staat ze haar man bij het bed op te wachten nog voordat hij is ontwaakt.

De camera volgt Refn tot en met de première in Cannes en draait ook wanneer de Deense regisseur minder goede dagen heeft en zich van een minder aangename kant laat zien. Zijn gedrag is soms onbedoeld komisch zoals na afloop van een zeer lucratieve schnabbel wanneer hij keer op keer obsessief de vele duizenden dollars telt die hij heeft opgestreken door samen met Gosling aanwezig te zijn bij een speciale voorstelling van Drive. We zien hem op de set geconcentreerd regieaanwijzingen geven aan Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas en de stuntcoördinator. Daarbij worden zijn eigenaardigheden niet vermeden, zoals de lendendoek die hij uit bijgeloof standaard tijdens de opnamen om zijn middel heeft gewikkeld. Hij geeft Gosling een doek cadeau om te dragen tijdens de scènes die de acteur als second unit director regisseert. Als Gosling op bezoek komt is er even tijd voor ontspanning, maar die momenten zijn zeldzaam.

De documentaire laat een twijfelende regisseur zien. Hij weet zeker dat Only God Forgives geen Drive 2 moet gaan worden, maar heeft geen idee wat voor film het dan wel moet zijn. Pleegt hij bewust een commerciële zelfmoord door een veel minder toegankelijke film te maken dan de voorganger? Hij weet nog steeds niet wat hij precies voor ogen heeft wanneer hij op de eerste draaidag arriveert op de set. Niemand mag tijdens de draaidagen ook maar iets van zijn twijfels merken. Refn kijkt vanuit de auto naar de bedrijvigheid op het terrein waar de film wordt opgenomen en verzucht waarom er toch zoveel mensen nodig zijn om een film te maken. Het eerste dat hij doet is close-ups filmen van Ryan Goslings handen.

De aanwezigheid van vrouw en kinderen en de onregelmatige draaitijden zorgen voor toenemende slapeloosheid. Refn is prikkelbaar. De filmmaker neemt de stress mee van de set terug naar het hotel. Dat leidt onherroepelijk tot irritaties. Hij probeert de camera van zijn vrouw soms te mijden, maar zij is de enige op wie hij zich kan afreageren. Liv Corfixen twijfelt op haar beurt over haar rol in de relatie. Ze heeft haar carrière als actrice zo goed als opgegeven om de moederrol op zich te nemen en haar man te ondersteunen. De documentaire is voor haar een manier om nog meer betrokkenheid te tonen, maar vooral om haar eigenwaarde te behouden.

De Chileense regisseur Alejandro Jodorowsky doet aan het begin en aan het einde van de film met hulp van tarotkaarten voorspellingen over Corfixens relatie met Refn. De voorspelling waarmee de film begint brengt Jodorowsky met een glimlach, maar als hij een tweede keer voor haar de kaarten schudt is zijn blik ernstig en moet hij een advies geven dat de filmmaakster misschien liever niet wil horen.

7/10


My Life Directed by Nicolas Winding Refn is sinds vorige week als Britse import op dvd verkrijgbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *