Cut Bank (Matt Shakman, 2014)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

cutbank2

De speelfilm Cut Bank is een late reactie op Fargo. Net als in die moderne klassieker uit 1996 wordt het verhaal in gang gezet door een oplichtingszaak waarbij niets volgens plan verloopt. Een bedachtzame sheriff weet zijn kalmte te bewaren ondanks de opeenstapeling van raadselachtige gebeurtenissen en levenloze lichamen. De aanwezigheid van veel bekende acteurs zorgt niet automatisch voor een geslaagde film.

Op een plakkaat langs de kant van de weg in Cut Bank staat te lezen dat het plaatsje de koudste plek is in de Verenigde Staten. Vermoedelijk wordt daar de mentale gevoelstemperatuur mee bedoeld, want een stralende lentezon verwarmt de uitgestrekte velden en doet de bewoners flink zweten. Dwayne (Liam Hemsworth) snakt ernaar om het uitzichtloze, saaie dorpsleven voorgoed de rug toe te keren. Hij zit echter aan het ouderlijk huis gebonden vanwege een ernstig zieke, bedlegerige vader.

Vriendin Cassandra (Teresa Palmer) bereidt zich voor op de Miss Cut Bank-verkiezing. Als ze wint heeft ze een mooi startkapitaal voor een nieuwe carrière, het liefst zover mogelijk van de vervloekte geboortegrond. Dwayne maakt tussen de gewassen een promotiefilmpje van Cassandra en legt per ongeluk de moord vast op oude postbode Georgie Wits (Bruce Dern). Het is de eerste moordzaak in het anders zo vredige dorpje. Als sheriff Vogel (John Malkovich) de beelden onder ogen krijgt, gaat hij over zijn nek. De oplettende kijker zal snel doorhebben dat er iets niet helemaal klopt. De aard van de zwendel blijft dan ook niet lang geheim.

De eerste complicatie is dat het lichaam van de postbode spoorloos is verdwenen, inclusief zijn post. De tweede, nog grotere complicatie is de zonderlinge, stotterende dorpsbewoner Derby Milton (Michael Stuhlbarg). Hij heeft tevergeefs op zijn postpakketje gewacht en komt speciaal uit zijn isolement om de verantwoordelijken daarop aan te spreken. Niets houdt hem tegen om zijn bestelling in handen te krijgen. Derby Milton is een van de vele uitvergrote personages zoals we die kennen uit het repertoire van filmmakers Joel en Ethan Coen. De aanwezigheid van Stuhlbarg, Malkovich en Billy Bob Thornton (in een bijrol als Cassandra’s vader) bevestigt dat we ons in Coen-territorium bevinden. Oliver Platt, die als verzekeringsagent uit de grote stad de grappigste scènes voor zijn rekening neemt, doet mee in de televisieserie Fargo.

Cut Bank (John Malkovich)

Cut Bank (John Malkovich)

Dwayne en Cassandra zijn behoorlijk fletse personages als je ze vergelijkt met de excentriekelingen om hen heen. Liam Hemsworth en Teresa Palmer spelen serieuze rollen in wat bedoeld is als een misdaadkomedie. Het is logisch om de twee personages te laten contrasteren met de rest van het dorp, anders zouden ze niet zo’n grote wens hebben om te vertrekken. Het zijn echter geen boeiende tragische losers zoals bijvoorbeeld Ray en Abbey in Blood Simple (1984).

De acteerprestaties van de bijrolspelers zijn van wisselende kwaliteit. Oliver Platt steelt moeiteloos elke scène waarin hij zich bevindt (zijn eerste ontmoeting met de sheriff is erg grappig) terwijl Billy Bob Thornton zich beperkt tot ernstig fronzen. Het onderhoudende Cut Bank gaat nergens de diepte in. Het thema van de gemiste kansen heeft betrekking op meerdere personages: de jonge generatie die nog zicht heeft op een toekomst en de oude generatie die slechts met spijt kan terugdenken aan de keuzes die ze uiteindelijk niet hebben gemaakt. Het is allemaal net even te weinig om een blijvende indruk te maken.

5/10


Cut Banks is beschikbaar in het digitale domein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *