L’Immortelle (Alain Robbe-Grillet, 1963)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

immortelle

Tijd bestaat omdat zonder tijd alles op hetzelfde moment plaats zou vinden. Regisseur Alain Robbe-Grillet (1922-2008), schrijver van het script voor L’Année Dernière À Marienbad (1961), zet de tijd regelmatig stil in zijn doolhofvertelling. Verspreid over L’Immortelle laat hij figuranten bevriezen in hun pose, onder meer vlakbij de antiekzaak waar een verkoper een volgens hem origineel antiek beeldje van een vrouw probeert te verkopen. Later in de film neemt de geheimzinnige vrouw L (Françoise Brion) dezelfde houding aan als het beeldje, alsof ze versteend is. De tijd staat ook even stil op een groot Turks plein op het moment dat de man N (Jacques Doniol-Valcroze) langs mannen loopt die pas weer in beweging komen als hij hen passeert.

 

N is op zoek naar L. Ze is halverwege L’Immortelle plotseling uit zijn leven verdwenen terwijl ze in het begin van de film overal tegelijk aanwezig leek te zijn. Zijn herinneringen aan hun gezamenlijke momenten lopen door elkaar heen en daarom zien we hoe de man en de vrouw op een schip over de Bosporus varen en zichzelf in de verte in een bootje zien roeien terwijl de man vanuit het raam van zijn huis de boot over de Bosporus voorbij ziet varen waar hij samen met de vrouw op staat. Tijdens een wandeling komen de twee langs werklui die druk bezig zijn met het bouwen van Byzantium terwijl de man en vrouw al door de ruïnes van dezelfde antieke stad lopen. Begin en einde vinden tegelijkertijd plaats. Het begin van de film lijkt ook het einde van het verhaal. De spookachtige staat waarin de film zich bevindt wordt in de openingsscène verklaard door het geluid van gierende remmen en het gillen van een vrouw vlak voor een fataal ongeluk. Robbe-Grillet heft de tijd op voordat L’Immortelle goed en wel is begonnen.

L’Immortelle maakt deel uit van de zes films tellende Blu-ray-box Alain Robbe-Grillet: Six Films 1963-1974 uitgebracht door BFI met naast de hierboven besproken film ook HD-versies van Trans-Europ-Express (1967), L’homme Qui Ment (1968), L’Éden Et Après (1970), N. A Pris Les Dés… (1971) en Glissements Progressifs Du Plaisir (1974). Bevat onder meer nieuwe introducties door Catherine Robbe-Grillet en audiocommentaar van Tim Lucas.

8/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *