We Are What We Are (Jim Mickle, 2013)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

weare2

We Are What We Are is meer een variatie op de film Electrick Children (2012) dan een remake van de Mexicaanse film We Are What We Are a.k.a. Somos Lo Que Hay (2010). Tijdens het kijken dacht ik dan ook dat de regisseur van Electrick Children zich op het horrorgenre had gestort. Niets is minder waard. We Are What We Are is niet gemaakt door Rebecca Thomas maar door de jonge horrorspecialist Jim Mickle die op genrefestivals en in de thuisbioscoop eerder van zich liet horen met Mulberry St (2006) en Stake Land (2010). Mickle heeft wel het thema en twee belangrijke acteurs overgenomen van Rebecca Thomas’ film.

 

Actrice Julia Garner probeert in beide films te ontkomen aan de orthodox religieuze levenswijze van haar familie. Ditmaal speelt Bill Sage de dominante vaderrol en heeft permanente zonneschijn plaatsgemaakt voor regenbuien en overstromingen. De reactie op religieus fanatisme levert geen komische taferelen op zoals in Electrick Children maar een drama over kannibalisme. Het kannibalisme van de familie Parker (met naast Garner en Sage actrice Ambyr Childers en de jonge Jack Gore als zus en broertje) komt voort uit een eeuwenoude traditie. In doorsnee horrorfilms zou het eten van mensenvlees de kannibalen sterker maken of zelfs onsterfelijk. In deze film blijkt het in stand houden van een traditie de familie van binnenuit te vernietigen ten koste van onschuldige passanten. Geen wonder dat de twee zussen steeds meer twijfels krijgen en in verzet komen. Mickle laat op een paar voorspelbare schrikmomenten na de genreclichés steeds meer achter zich en geeft ruimte voor psychologische diepgang. Ondanks de daden die ze gedwongen worden te verrichten kun je alleen maar medelijden hebben met de zussen Parker.

We Are What We Are is voorlopig Mickle’s laatste horrorfilm. Zijn nieuwste Cold In July, een thriller met hoofdrollen voor Michael C. Hall, Sam Shepard en Don Johnson, is vorige maand in de VS in première gegaan en daar zeer goed ontvangen.

7/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *