Jumpin’ At The Boneyard (Jeff Stanzler, 1991)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Tim Roth speelt een onvergetelijke rol in Quentin Tarantino’s doorbraakfilm Reservoir Dogs (1992). Het is niet de eerste keer dat de Britse acteur met een Amerikaans accent acteert. Hij had zich al een New Yorks accent aangeleerd voor de minder bekende Amerikaanse productie Jumpin’ At The Boneyard. Deze kleine film valt vooral op vanwege de casting.

Manny (Tim Roth) ligt aan het begin van Jumpin’ At The Boneyard nog te slapen wanneer bij hem overdag wordt ingebroken. Hij betrapt de inbrekers en ontdekt dat zijn jongere broer Dan (Alexis Arquette) hem probeert te beroven. Dan is jarenlang buiten beeld geweest vanwege een crackverslaving. Hij is samen met zijn vriendin Jeanette (Danitra Vance) een wanhopige strooptocht begonnen, op zoek naar geld voor het financieren van de verslaving. Manny is begrijpelijkerwijs woedend op Dan en geeft hem er verbaal en fysiek flink van langs. Als hij eindelijk tot bedaren komt, neemt hij zijn broer mee naar plekken in New York waar ze hun jeugd hebben doorgebracht. Manny hoopt dat de herinneringen zorgen voor een herstel van de band die hij ooit met Dan had. Misschien is Dan nog te redden.

Tim Roth speelt een actieve rol tegenover de passief spelende Alexis Arquette. Dan is vanwege zijn verslaving te zwak om Manny weerwoord te geven. Roth overheerst dusdanig in hun gezamenlijke eerste scènes dat zijn acteerstijl begint te irriteren. Pas als de broers door hun verleden beginnen te lopen, is er enige sprake van balans tussen de beide personages. Dat komt allereerst door de gebouwen waar het duo door wordt omringd. De vervallen oude buurt oogt troosteloos. Huizen wachten op de onvermijdelijke sloop. De meeste ramen zijn dichtgetimmerd. Slechts een paar buurtwinkels en een enkel café zijn open. De anders zo drukke Manny is er stil van. De mannen zijn nietige wezens tussen alle op instorten staande bouwwerken en die nietigheid zorgt voor een gelijkwaardigheid die in de openingsscènes ontbreekt.

Alexis Arquette en Tim Roth in Jumpin’ At The Boneyard

De acteurs hebben naast de architectuur ook tegenspelers nodig om de uit balans geraakte dynamiek tussen de twee broers te herstellen. Na een bezoek aan een eenvoudig buurtcafé, waar ze met argwaan worden aangestaard door de Afro-Amerikaanse stamgasten, gaan Manny en Dan naar hun oude buurtcentrum. De anders zo dominante Manny moet daar zijn meerdere erkennen in directeur Mr. Simpson, met kalme autoriteit gespeeld door Samuel L. Jackson. Jackson had al naam gemaakt in meerdere films, onder andere onder regie van Spike Lee, maar was in 1991 nog niet de Hollywoodberoemdheid die hij uiteindelijk zou worden. Mr. Simpsons medewerker Derek wordt gespeeld door Jeffrey Wright. Die acteur is tegenwoordig bij het grote publiek vooral bekend van de televisieserie Westworld. In 1991 bungelde zijn naam nog aan de onderste regionen van de rolbezetting. Jumpin’ At The Boneyard is een van de eerste speelfilms van Wright. Vier jaar later zou hij doorbreken als Jean Michel Basquiat in de biopic Basquiat (Julian Schnabel, 1996). In een van de andere bijrolletjes treffen we Luis Guzmán als klagende taxichauffeur.

Opvallende onbekende in de openingstitels is debuterend regisseur Jeff Stanzler. Pas vijftien jaar later verscheen zijn tweede en tot nu toe laatste lange film Sorry, Haters (2005), een post-9/11 drama met Robin Wright en Abdellatif Kechiche.

Alexis Arquette krijgt in één scène speelruimte om zonder tegenspelers en zonder woorden zijn personage uit te diepen en meer te laten zijn dan een junkiecliché. Hij geeft zich letterlijk bloot in de wasruimte van het buurtcentrum waar hij aarzelt bij de douchekraan. Het accepteren van de warme waterstraal is voor hem een immense stap. Als hij het verleden van zich af wil wassen, zal hij zelf de eerste stap moeten zetten. Vanaf die scène is het makkelijker om de mens achter de junkie te zien en verder te kijken dan Arquette’s pruik en nepgebit.

Jumpin’ At The Boneyard is als stream beschikbaar via Rarefilmm.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *