Evil Dead (Fede Alvarez, 2013)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

evildead2013

Necronomicon, ook bekend als the book of the dead, is een beetje een raar boek. In de remake van The Evil Dead biedt het zowel de spreuk waarmee demonen zijn op te roepen als een handleiding voor het verdelgen van diezelfde demonen. Handig voor de makers van de film, maar in de praktijk nogal onlogisch. Wie zou een dergelijk boek geschreven hebben? Als een occultist het kwaad wil oproepen, zal hij nooit tips toevoegen om het kwaad mee de kop in te drukken. Een duiveluitbanner haalt het wel uit zijn hoofd om de demonische spreuk in de inleiding op te nemen. De schrijver van deze Necronomicon is een beetje in de war.

Een antiquarisch exemplaar van het uit mensenhuid vervaardigde boek wordt door vijf jongeren gevonden in een boshutje. Ze zijn van plan hun vriendin Mia (Jane Levy) te helpen bij haar afkicken en worden na het onbewust uitspreken van de verboden woorden geconfronteerd met een buitensporige cold turkey. Het drugsprobleem en de verstoorde relatie tussen Mia en haar broer David (Shiloh Fernandez) maken Evil Dead veel ernstiger dan noodzakelijk is voor een film die het vooral moet hebben van excessief bloederig lichamelijk ongerief.

Evil Dead is een op maat gesneden potpourri van horrorklassiekers van het expliciete soort, gemaakt voor een publiek dat een flashback nodig schijnt te hebben voor iets dat nog geen kwartier daarvoor in de film is vertoond. Evil Dead heeft geen greintje humor. Dan heeft debuterend speelfilmregisseur Fede Alvarez zijn grote voorbeelden en coproducers Sam Raimi en Bruce Campbell niet goed begrepen. Een van de grootste inspiratiebronnen voor de makers van de originele versie was geen horror, maar de fysieke grappen en grollen van The Three Stooges.

5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *