Het vijfde seizoen van de serie Homeland speelt zich voornamelijk af in en rondom Berlijn. In de zevende episode met de titel Oriole wordt de grens tijdelijk overgestoken voor een bezoekje aan een adres in het Amsterdamse Zeeburg. Blijkbaar was er onvoldoende budget beschikbaar om met een gedeelte van de cast en crew naar Nederland af te reizen want Amsterdam ziet er helemaal niet uit als Amsterdam.
Zeeburg, Amsterdam wordt geïntroduceerd aan de hand van een gracht waar speciaal voor deze gelegenheid extra fietsen tegen hekken zijn geplaatst. De gevels hebben echter een bouwstijl die aan geen enkele Amsterdamse gracht doet denken. Een eerste indicatie dat we ons op Duits grondgebied bevinden is de aanwezigheid van twee gele borden van het Berlijnse bedrijf Gerüstbau Tisch die aan bouwsteigers hangen. Dit is geen Prinsengracht of Borneakade maar de Markisches Ufer in Berlijn. In een volgend shot kijkt de chauffeur vanuit zijn geparkeerde taxi een paar honderd meter verderop uit op de rivier Spree met op de achtergrond het gebouw van BEST-Sabel-Hochschule Berlin aan de Rolandufer. Die hogeschool ligt overigens pal naast het gebouw van de Nederlandse ambassade.
De taxi rijdt zogenaamd naar Zeeburg in Amsterdam-Oost en parkeert op een plek waar volgens de straatnaamborden de Tolstraat en Nijenrode elkaar kruisen. Beide straten liggen in werkelijkheid niet in Zeeburg en kunnen elkaar onmogelijk kruisen omdat ze door ’t IJ worden gescheiden en vele kilometers van elkaar af liggen. Homeland is dicht bij huis gebleven en in Berlijn op zoek gegaan naar straatjes die de meeste overeenkomsten vertonen met Nederlandse locaties. Ze hoefden niet heel ver te zoeken, want in Potsdam ligt de Hollandse wijk. De rode bakstenen gebouwen die je daar aantreft zijn in de jaren dertig van de 18e eeuw gebouwd naar een ontwerp van de Amsterdamse architect Jan Bouman (1706-1776).
Op de hoek van de straat rijden veel, opvallend voorzichtig fietsende figuranten langs het pand van La Maison Du Chocolat. De set designer heeft slechts één bordje op de gevel aangebracht waar de naam Tolstraat op te lezen is. Een ander bordje laat zien dat de scène zich wel degelijk afspeelt op de hoek van de Benkertstraße en de Mittelstraße in Potsdam. De chauffeur van de taxi wandelt ook nog even door wat hij het Flevopark noemt. Waarschijnlijk loopt hij door een park dat op een steenworp afstand ligt van de bovengenoemde kruising: Bassinplatz ter hoogte van de Gutenbergstraße.
De geluiden maken nog het meest een Nederlandse indruk. Je hebt echter wel een koptelefoon nodig om op de achtergrond Nederlandstalige gesprekken te ontdekken. Ik dacht heel even een dialoog op te vangen tussen een man en een vrouw. Volgens mij hebben ze het over een lekke band.
Juistem. Ik zag deze aflevering gisteravond en verbaasde mij ook dus ging zojuist op zoek en hier het antwoord. Dank je wel.
We hebben ook 9-cijferige kentekens zo blijkt
Die bestrating…zo niet Amsterdams!
De wijk in Potsdam heet niet voor niets Hollänsches Viertel. Naar een ontwerp van Jan Bouman en gebouwd tussen 1773 en 1740.
Ach ja, voor Amerikanen is dit gewoon Amsterdam. Ik woon zelf in de Tolstraat en viel van de bank van het lachen toen ik het straatbordje ‘Tolstraat’ ontwaarde. Het is dan wel weer het juiste bordje. Maar het bordje wat dan weer op de andere hoek staat is weer heel anders. Maar waarom Tolstraat? Daar ben ik zo benieuwd naar. Wat heeft de setdesigner met de Tolstraat. I guess we’ll never know.