Trucker (James Mottern, 2008)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

trucker

Vorige maand werd de kleine Amerikaanse film Trucker even genoemd in De Wereld Draait Door, in een kort interview vlak voor het optreden van Pien Feith met haar band. In de uitzending kwam een ouder nummer van de Nederlandse zangeres ter sprake, dat een paar jaar geleden prominent is gebruikt voor een scène in Trucker. Een mooie aanleiding te checken waarom deze film in Europa niet eerder onder de aandacht is gekomen. De reden is simpel: Trucker is wel heel erg klein. Sommige kleine films blijken bij nader inzien meer diepgang en inhoud te hebben dan je op het eerste gezicht zou denken (denk aan Wendy & Lucy), maar ik betwijfel of dat ook nu het geval is.

De vader van elfjarige Peter (Jimmy Bennett) is ernstig ziek. Het jochie moet daarom tijdelijk bij zijn moeder logeren. De stoere, onafhankelijke trucker Diane (Michelle Monaghan) heeft zich echter bewust nooit met de opvoeding van haar zoon bemoeid en ziet het onaangekondigde bezoek helemaal niet zitten. Vanaf hun hernieuwde, ongemakkelijke ontmoeting is direct duidelijk dat de twee aan het eind van de film nader tot elkaar gegroeid zullen zijn en dat Diane haar verantwoordelijkheid als moeder zal accepteren.

Monaghan en Bennett acteren adequaat, maar moeten hun emoties in toom houden. Tussen de eerste ontmoeting en het laatste beeld is het tevergeefs wachten op een moment waarvan je weet dat het zich in je geheugen zal vastbijten. Het is alsof regisseur James Mottern bang is met zijn verhaal in melodramatische vallen te trappen, wat overigens een reëel gevaar is met een terminaal ziek personage als katalysator in het script. Hij houdt daarom constant zijn voet op de rem.

Elke mogelijke dramatische wending wordt extreem behoedzaam behandeld, alsof Mottern een bom aan het demonteren is en vreest dat het ding zal exploderen. Als na een heftig bedoelde dialoog Pien Feith zich op de soundtrack meldt, wordt het gebrek aan ontroering tot dan toe in de film pijnlijk duidelijk. Feith zingt in de paar minuten die haar zijn gegund meer emoties bij elkaar dan de hele verdere film weet los te maken.

5/10


NB: voor zover ik kan overzien is de Amerikaanse dvd-uitgave van Trucker de enige in het originele beeldformaat 2.35:1