Tirza (Rudolf van den Berg, 2010)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

tirza

Als je, zoals ik, het boek Tirza niet gelezen hebt, zul je het moeilijk hebben tijdens de vele capriolen die hoofdpersoon Jörgen Hofmeester (Gijs Scholten van Aschat) in de verfilming uithaalt.

Wat zou jij bijvoorbeeld doen als je aankomt in Namibië en op zoek gaat naar je vermiste dochter? De autoriteiten om hulp vragen natuurlijk. Hofmeester doet dat nadrukkelijk niet en pas helemaal aan het einde van de film blijkt waarom. Tot aan dat moment doet hij veel meer vreemde dingen. Zo laat hij zijn ex-vrouw Alma (Johanna ter Steege) in huis, terwijl een normaal mens deze feeks linea recta de deur uit zou hebben gezet. Later in het verhaal wandelt de blanke Hofmeester in zijn eentje, en met aktetas onder de arm, door een dichtbevolkte Afrikaans krottenwijk. Je verwacht dat hij direct overvallen zal worden, maar bizar genoeg wordt pas heel laat een halfslachtige poging ondernomen door slechts één armoedzaaier (op krukken!). De bijbehorende schermutseling is helaas net geen slapstick.

Hofmeester wordt tijdens zijn Afrikaanse bezoek achtervolgd door een negenjarig dakloos meisje. In plaats van haar weg te wuiven of zoet te houden met een aalmoes, neemt hij haar mee, niet voor even, maar de hele rest van de film lang. Laat dat kind toch met rust, man! kon ik niet nalaten voortdurend te denken. En dan ben ik bijna het incident vergeten met de dode zeeleeuw. Hofmeester is zo idioot en vooral zo dom bezig (zeker voor iemand die Dostojevski leest), dat mijn desinteresse in deze figuur binnen een kwartier omsloeg in ergernis, ondanks het charisma en de ontegenzeggelijk acteertalenten van Scholten van Aschat. Het is knap dat de acteur de film weet te dragen ondanks alle zotternij. Het sleutelmoment tijdens de flashbacks thuis introduceert pas heel laat in de film een nieuw personage, wat scripttechnisch gezien een tekortkoming genoemd mag worden. De versiermethode van de verwarde studente Ester-zonder-h (Titia Hoogendoorn) uit de klas van Tirza is op het lachwekkende af eigenaardig.

Conclusie: Als Tirza een Oscarnominatie wil krijgen, zullen de producers het boek moeten meesturen.

4/10