The Valiant Ones (Zhong Lie Tu) (King Hu, 1975)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

valiantones

Filmmuseum Wien is gevestigd in een monumentaal pand in het toeristische stadscentrum, om de hoek bij de Opera naast museum Albertina. In de enige aanwezige filmzaal draaien meestal twee films per dag. Tijdens mijn verblijf in Wenen vorige week werden afwisselend twee retrospectieven vertoond, van de Franse regisseur Olivier Assayas en de Chinese regisseur King Hu (1931-1997). Na een lange dag banjeren door de stad klonk Hu, vernieuwer van de martial arts films en maker van onder meer de klassiekers Come Drink With Me (1966) en A Touch Of Zen (1971), het meest aantrekkelijk. Een relatief jong publiek wachtte buiten bij de trappen naar Albertina tot de zaaldeuren open gingen, de mestwalmen negerend van de regelmatig voorbij sloffende paarden. De beeldkwaliteit van de historische actiefilm The Valiant Ones deed vermoeden dat we naar een 16mm-kopie zaten te kijken. De ondertitels flitsten net zo snel voorbij als de rake klappen tijdens de gevechten tussen de titelpersonages en hun opponenten.

King Hu verspilt geen kostbare filmtijd en heeft weinig scènes nodig om zijn punt te maken. Binnen een minuut toont hij hoe groot de overlast is van de bandieten.

  • Scène 1: een generaal zweert dat hij een konvooi zonder probleem door het door de piraten beheerste gebied kan manoeuvreren
  • Scène 2: in het volgende korte shot zien we wat over is gebleven van het overvallen konvooi, inclusief levenloze slachtoffers
  • Scène 3: terug in het verblijf van de regionale gouverneur biedt de generaal zijn excuses aan voor de mislukte missie.

De gouverneur roept de assistentie in van een groep vindingrijke huurlingen van buiten zijn regio en geeft hen de opdracht de piratenleider en zijn Japanse handlangers op te sporen en uit te schakelen. De huurlingen beheersen elk een eigen vechtkunstspecialisme, maar delen een creatieve manier van probleemoplossing, vaak gecombineerd met een kwinkslag.

De fysiek minst sterke van de groep is de mollig fluitspeler. Zijn talent is muzikaal en bestaat uit melodieus gefloten codes waarmee hij de rest van de groep waarschuwt voor aankomend gevaar. Het bordspel Go, dat in eerste instantie slechts ter decoratie dient, wordt later op grappige wijze ingezet voor het bepalen van de vechtstrategie. De inventieve werkwijze verrast de tegenstander en amuseert het filmpubliek. Pas aan het slot blijkt dat King Hu mede geïnspireerd is door Seven Samourai (1954), maar daarbij diepgang achterwege heeft gelaten. The Valiant Ones is puur bedoeld als amusement.

7/10