The Man Who Haunted Himself (Basil Dearden, 1970)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

rogermoore

The Man Who Haunted Himself heeft een veelbelovende titel, passend bij een verloren gewaande Amerikaanse noir uit de tweede helft van de jaren veertig. In werkelijkheid gaat het hier om een Britse film uit 1970 en de favoriet van acteur Roger Moore. Hij speelt de rol van Harold Pelham. Deze Londense industrieel krijgt na een ernstig auto-ongeluk last van een dubbelganger die hem zowel zakelijk als privé in grote verlegenheid brengt. Zijn vrouw denkt dat hij een affaire heeft en zijn collega’s beginnen sterk te vermoeden dat hij een dubieuze dubbelrol speelt bij een mogelijke fusie met een concurrerend bedrijf. In beide gevallen lijkt de dubbelganger zich over te geven aan verlangens en lusten die Harold jarenlang heeft onderdrukt. De dubbelganger is Harolds Mr. Hyde.

In plaats van justitie in te schakelen, zoals een normaal mens zou doen, rent en rijdt het slachtoffer de hele film als een dolle achter de feiten aan. Moore krijgt de gelegenheid om op zijn minst twee kanten van zijn acteerkunst te laten zien: die van stijve Brit en die van stijve Brit met een valse grijns. In de handen van regisseur Basil Dearden wordt het mysterie uitgespeeld als een lange aflevering van een middelmatig tv-spel. Het overdreven acteerwerk van de meeste mannelijke bijrollen komt beter tot zijn recht in een Dickens-verfilming, de achtergrondprojectie tijdens de autoscènes wiebelen zo onnatuurlijk dat het lijkt alsof het voertuig zweeft, en de lang uitgestelde confrontatie wordt ontsierd door een special effect dat de tand des tijds niet heeft doorstaan.

De enige citeerbare scène is die waarin Roger Moore verwijst naar James Bond, drie jaar voordat hij zelf de titelrol overnam van Sean Connery. The Man Who Haunted Himself werd in 1955 onder de titel The Case Of Mr. Pelham eerder verfilmd door Alfred Hitchcock voor het eerste seizoen van Alfred Hitchcock Presents. Die 25 minuten durende aflevering staat op YouTube.

5/10