The Defector: Escape From North Korea (Ann Shin, 2012)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

defector

De ondertitel van The Defector is lichtelijk misleidend. De Canadese documentaire, die zijn wereldpremière beleefde tijdens het IDFA, gaat helemaal niet over een ontsnapping uit Noord-Korea. De vluchtelingen zijn de communistische dictatuur allang ontvlucht. Documentairemaakster Ann Shin ontmoet haar landgenoten in China. Ze verblijven daar illegaal en hebben met een zekere Dragon afspraken gemaakt over een vluchtpoging van China naar Zuid-Korea, via een drieduizend kilometer tellende omweg door Laos en Thailand.

De tragiek van de vluchtelingen is onmiskenbaar, want ze laten familie en bezittingen achter voor een risicovolle tocht. Om te voorkomen dat ze herkenbaar in beeld komen, blijven de vluchtelingen en hun helpers verborgen achter een in postproductie aangebrachte waas. Het nadeel van deze technische ingreep is, dat bij scènes met veel mensen vrijwel het volledige beeld extreem troebel blijft.

De tocht blijkt uiteindelijk minder enerverend dan de soundtrack probeert te suggereren. Het ergst is de muziek tijdens de paar archiefbeelden uit Noord-Korea. De suggestieve horrorsoundtrack past meer bij een communistische propagandafilm dan bij een geëngageerde documentaire uit verlicht Canada.

5/10