Soaked In Bleach (Benjamin Statler, 2015)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

soaked_in_bleach

De recente documentaire Cobain: Montage Of Heck gaf via archiefmateriaal en animaties een intieme kijk in het leven van Kurt Cobain. Soaked In Bleach beperkt zich tot de laatste week uit Cobains leven en gaat over de raadselachtige omstandigheden rondom zijn dood. Pleegde de zanger van Nirvana zelfmoord of was hij slachtoffer van een moordcomplot? Uit de filmtitel valt op te maken dat de makers uitgaan van de tweede optie. Bleach verwijst naar Nirvana’s eerste album maar ook naar bleekmiddel waar misdaadsporen mee kunnen worden weggewassen.

In 1998 probeerde de Britse documentairemaker Nick Broomfield in zijn film Kurt & Courtney te bewijzen dat Courtney Love opdracht had gegeven haar echtgenoot Kurt Cobain te vermoorden en het te laten lijken op een zelfmoord. Broomfield liet iets te veel onbetrouwbare getuigen aan het woord en zette, zoals gebruikelijk in zijn films, zichzelf te vaak in de schijnwerpers. Uiteindelijk ging de film meer over zijn poging om Love voor de camera te krijgen dan om met hard bewijsmateriaal op de proppen te komen.

Regisseur Benjamin Statler blijft in Soaked In Bleach buiten beeld, maar gaat nogal suggestief te werk in zijn poging nieuw licht op de zaak te werpen. Statler gelooft ook in de moordtheorie, maar in tegenstelling tot Broomfield geeft hij niet direct Love de schuld. De zangeres van Hole gedraagt zich wel verdacht. We horen haar stem tijdens de telefoongesprekken die detective Tom Grant (ook aanwezig in Broomfields film) heeft opgenomen tijdens zijn onderzoek en zien een actrice in de rol van Love tijdens reconstructies van ontmoetingen met de detective. Love had Grant ingeschakeld omdat Cobain spoorloos was verdwenen. Ze wist dat hij onlangs een geweer had gekocht en was bang dat hij zichzelf van het leven zou beroven.

soaked_in_bleach2

De documentaire twijfelt aan de zelfmoordwens van Cobain, onder meer omdat meerdere getuigen uit de vriendenkring daar grote vraagtekens bij zetten. De mogelijke aanwijzingen in de songteksten moesten we van de zanger vooral niet al te serieus en zeker niet letterlijk nemen. De overdosis in Rome in maart 1994 was volgens ingewijden een ongeluk. Het verhaal over Cobains zelfmoordneigingen zou door Love de wereld in zijn geholpen en door de pers verder verspreid. De nieuwsberichten over het Rome-incident zorgden er waarschijnlijk voor dat de politie in Seattle direct van zelfmoord uitging toen ze het levenloze lichaam van de muzikant aantroffen. Een moordscenario is in het onderzoek nooit een optie geweest. Een betrokken agent bevestigt dat niet alles volgens protocol verliep en dat er slordigheden in het politierapport zijn aan te wijzen.

Statler probeert alle feiten netjes op een rijtje te zetten en toont daarbij meer krantenknipsels dan archiefbeelden. Hij maakt op de soundtrack vaak gebruik van de gesprekken die Tom Grant opnam wanneer hij zijn cliënten sprak. Deze gesprekken vormen het scenario voor nagespeelde scènes waarin Courtney Love de hoofdrol vertolkt. Actrice Sarah Scott doet een hele aardige imitatie van Love. Ze loopt half gekleed en gedrogeerd door haar slecht verlichte appartement rond en is constant aan het roken. De filmmaker wil ons doen geloven dat Love ondanks het drugsgebruik blijkbaar in staat was om een heel sluw spel te spelen. De detective wijst op de onvolkomenheden in haar uitspraken zonder te bedenken dat die uitspraken gemaakt zijn door een verwarde junkie. De actrice speelt iemand die door de regisseur als verdacht wordt gezien. Haar reacties en gezichtsuitdrukkingen moeten de kijker mede overtuigen van het feit dat Love mogelijk de kwade genius achter een moordcomplot is geweest.

Soaked In Bleach (Sarah Scott als Courtney Love)

Soaked In Bleach (Sarah Scott als Courtney Love)

Andere suggestieve middelen die Benjamin Statler inzet zijn filmmuziek en een sinister ogend decor. Componist Peter G. Adams doet erg zijn best een hele spannende film van de documentaire te maken. Omdat muziek van Nirvana niet gebruikt mocht worden (of wellicht te duur was) is af en toe een halfbakken poging tot instrumentale grunge te horen. De interviews met Tom Grant en enkele andere getuige-deskundigen vinden plaats in een anonieme, half verduisterde ruimte met op de achtergrond een schuin aflopend raam waar constant regen tegenaan gutst, vermoedelijk als symbool van een buitenwereld die zich tegen de detective en zijn waarheid keert. Muziek en decor versterken de argumenten niet en vormen eerder een rookgordijn.

Soaked In Bleach zet een paar interessante vraagtekens bij de dood van Kurt Cobain, maar bevat te veel indirect bewijs, zeker als het gaat om de mogelijke betrokkenheid van Love. Iemand die een moord beraamt, gaat de zaak niet compliceren door een privédetective in te huren.

6/10


Soaked In Bleach is op dit moment in een Duitse editie verkrijgbaar op dvd/Blu-ray, uitgebracht door Ascot Elite Home Entertainment. De Britse editie verschijnt eind september.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *