Rare Exports (Jalmari Helander, 2010)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

rareexports

Een kerstfilm? En het is pas maart!

Vanwege de concurrerende Sint (Dick Maas, 2010) is Rare Exports afgelopen december aan de Nederlandse bioscoop voorbijgegaan. De Finse horrorfilm is onlangs uitgebracht op dvd/blu-ray. Schokkend Nieuws #89 besteedt twee pagina’s aan Rare Exports zonder daarbij de meest in het oog springende inspiratiebron te vermelden: The Thing van John Carpenter uit 1982. Het uitgangspunt van beide films is hetzelfde

In een besneeuwd landschap wordt door een groep buitenlandse werknemers een in ijs geconserveerd creatuur opgegraven. Eenmaal ontdooit zaait het ding dood en verderf en wordt het vervolgens op een nabijgelegen locatie een gevaar voor een groep bebaarde mannen van een andere nationaliteit. De eerstvolgende slachtoffers zijn dieren (sledehonden in The Thing, rendieren in Rare Exports), waarna de bewoners van de volgende afgelegen locatie eraan moeten geloven. Vrouwen spelen in beide films geen enkele rol. Het monster blijkt in Rare Exports geen buitenaards wezen te zijn, maar een oerversie van de Kerstman. Een ander groot verschil is de aanwezigheid in de Finse film van een zeer jeugdige protagonist. De redder in nood is een jochie van nauwelijks tien jaar.

Rare Export deelt met Sint een voorliefde voor explosies, maar is verder de betere van de twee. De Finse film heeft een kalmere opbouw, een overzichtelijk ensemble personages en het kille en kale sneeuwlandschap leent zich beter voor een horrorverhaal dan het drukke, volle Amsterdam. Het monster in Rare Exports is ook veel griezeliger dan de Sint. Johan Nijenhuis zou het er van in zijn broek doen.

7/10