Offline (Peter Monsaert, 2012)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

offline

Belgische films waarin de computer een essentieel decorstuk vormt, zijn meestal geen succes. Ben X (Nic Balthazar, 2007) is bewust dusdanig uit mijn geheugen verbannen, dat ik alleen heb onthouden dat het titelpersonage compleet verkeerd gecast is. In Pulsar (Alex Stockman, 2010) zien we een langzaam gek wordende Matthias Schoenaerts voornamelijk in donkere interieurs in toenemende paniek achter beeldscherm en aan de telefoon. Zittende mensen achter een toetsenbord leveren zelden boeiende cinema op.

In Offline communiceert ex-gedetineerde Rudy (Wim Willaert) stiekem vanaf de computer van buurman Rachid (Mourade Zeguendi) met webcammeisje Vicky (Anemone Valcke), zich verschuilend achter Rachids naam. Hij blijkt niet gedreven door seksuele opwinding, maar probeert via de webcam anoniem contact te krijgen met de dochter die hij zeven jaar niet heeft gezien. Rudy heeft enige moeite de letters j en a te vinden voor zijn eerste antwoord aan Vicky. Daarna tikt hij woorden en zinnen als een volleerd typiste en is hij een van de weinige mensen op aarde die tijdens het chatten geen tikfouten maakt, een paar Vlaamse verbasteringen daargelaten. Rudy tikt onverwacht zo snel, omdat de film anders nog langer duurt dan de toch al veel te lange 110 minuten. Er gebeurt in de film wel vaker iets dat goed uitkomt in het script, maar ten koste gaat van de geloofwaardigheid.

Tot tweemaal toe maakt een personage binnen een dialoog een plotselinge, ongemotiveerde ommezwaai. Als Rudy en Vicky hun eerste gesprek onder vier ogen lachend afsluiten in de auto, krijgt de dochter zonder aankondiging last van een slecht humeur. Niet omdat er enige aanleiding voor is, maar omdat de film het anders vroegtijdig zonder het belangrijkste conflict moet stellen. Het conflict wordt geforceerd opgerekt.

In een zijplot ontmoet Rudy een paar keer leeftijdgenoot Chantal (Katelijne Damen). Na een prettig samenzijn onder de dekens raakt ook Rudy zomaar uit het niets spontaan humeurig. Wat doe ik hier eigenlijk, moppert hij, om vervolgens binnen een paar zinnen te vertellen waarom hij in de gevangenis heeft gezeten en te onthullen waarom zijn ex-vrouw en zijn dochter zo boos op hem zijn. De enige reden waarom Chantal in de film zit, is om deze biecht aan te horen. Daarna zien we haar niet meer terug. De ex-vrouw van Rudy is voornamelijk hard tegen hem aan het schreeuwen. De enige functie van het beeld van een hert dat plompverloren in haar voortuin staat is om stukgegooid te worden.

De bijrolspelers zijn het meest ongeloofwaardig. Zo weet een behulpzame oude vriendin van Rudy hem op miraculeuze wijze blind te vinden aan de voet van Vicky’s flat, zonder dat hij haar over zijn verblijfplaats heeft ingelicht. De bizar incompetente medewerkster van het arbeidsbureau probeert Rudy enthousiast te krijgen voor het horecavak, terwijl ze toch zou moeten inzien dat geen enkele restauranthouder zit te wachten op een smoezelige, sjofele, bebaarde, op een zwerver lijkende reparateur van wasmachines. Op dit soort momenten doet Offline een desperate poging grappig te zijn.

4/10