Nostalgia De La Luz / Nostalgia For The Light (Patricio Guzmán, 2010)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

nostalgia

Nostalgia For The Light is een goed alternatief voor wie twijfels heeft over The Tree Of Life. Beide films koppelen een tragedie aan de oorsprong van het universum.

In zijn documentaire start Patricio Guzmán bij objecten in het huis van zijn jeugd en de daaraan verbonden herinneringen aan zijn voorkeur als kind voor sciencefiction en de telescoop van zijn grootvader. Hij verplaatst de camera daarna naar de Atacama woestijn, een extreem droog gebied in Chili waar de geschiedenis vanaf de oertijd ligt gemummificeerd. Op deze plek turen astronomen door immense telescopen naar het heelal en graven archeologen naar vroege sporen van menselijke beschaving.

Het duurt even voordat Guzmán de recente geschiedenis van Chili aankaart. De Chilenen hebben veel kennis over de oerknal en prehistorische krijttekeningen, maar weten nauwelijks van de slavernij in de Chileense mijnbouw in de negentiende eeuw en verdringen de gedachte aan het regime van dictator Pinochet die in de woestijn de mijn ombouwde tot een concentratiekamp en vermoorde politieke gevangenen in de zandgrond liet verdwijnen.

De meeste verhalen over het verlies van familieleden worden verteld door de oude vrouwen die al meer dan twintig jaar Atacama systematisch afstropen in de hoop resten van hun verdwenen geliefden te vinden. Aan het eind van de film komt de jonge generatie aan het woord, vertegenwoordigd door een vrouw van wie de ouders werden opgepakt en verdwenen toen ze een jaar oud was. Ze werkt nu als astronoom en vindt troost bij de gedachte dat in het universum alles met elkaar verbonden is en dat ook haar ouders onderdeel zijn van het kosmische verhaal. The Tree Of Life in de praktijk.

9/10