Mister Lonely (Harmony Korine, 2007)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

misterlonely

America. Home of the brave. Land of opportunities. Land van immigranten. Geregeerd door een vloekende president (Richard Strange als Abraham Lincoln), een dronken heilige (James Fox als de paus) en een verwarde koningin (Anita Pallenberg). Het leger wordt gevormd door The Three Stooges. Regisseur Harmony Korine verbeeldt de Verenigde Staten in Mister Lonely als een afgelegen commune in Schotland, bevolkt door imitators.

Marilyn Monroe (Samantha Morton) haalt Michael Jackson (Diego Luna) over zich bij de commune aan te sluiten. Als de immigrant, getooid met onafscheidelijke mondkap, in een roeiboot komt aangevaren, versiert vuurwerk het landhuis alsof het Disney’s kasteel betreft. Het Vrijheidsbeeld staat als een spook in de branding. Zoals te verwachten blijkt de idylle een farce en verre van een sprookje, ondanks de aanwezigheid van Roodkapje. De verzameling dubbelgangers viert feest, eet, drinkt en wentelt zich gelukzalig in de modder. Alsof de rest van de wereld niet bestaat. Ze denken het eeuwige leven te hebben, terwijl de dood graast in hun achtertuin. Ze geloven in hun eigen grootspraak en bereiden tussen zieke schapen The Greatest Show On Earth voor, opgevoerd in een door henzelf vervaardigd, aan alle kanten krakend bouwval. Veel te laat ontdekken ze dat er nauwelijks interesse is voor hun versleten entertainment, uitgevoerd door voor het merendeel dode iconen uit de film- en muziekwereld (James Dean, Sammy Davis Jr.).

De slijtage zet ook intern in, wanneer Marilyn Monroe’s jaloerse echtgenoot Charlie Chaplin (Denis Lavant) zich sluipend sadistisch afreageert op zijn vrouw, met alle dramatische gevolgen van dien. Als dode iconen het leven al niet meer zien zitten, hoeveel hoop hebben de gewone levende stervelingen dan nog? De hoop wordt vertegenwoordigd in een subplot over nonnen in Panama die kunnen vliegen dankzij hun rotsvaste geloof in God. Een van hen vliegt zelfs op een mountainbike (als knipoog naar Spielbergs E.T., de ultieme Amerikaanse immigrant?).

De adder onder het Panamese gras is een alcoholische priester, gespeeld door Werner Herzog die al zijn scènes steelt. Niets is heilig, niets is veilig. Mister Lonely bevat voldoende wonderlijke momenten die geheid bij zullen blijven. De scène met de zwevende nonnen is extra magisch dankzij muziek van A Silver Mt. Zion. De locatie waar de film gisteren werd gedraaid is ook gedenkwaardig: het openluchtfestival Pluk De Nacht op Het Stenen Hoofd aan de Westerdoksdijk te Amsterdam. De organisatie had speciaal voor de voorstelling een eigen lookalike opgetrommeld: een geheel in stijl stomdronken Amy Winehouse liep lallend stemformulieren uit de delen en viel daarbij bijna in mijn schoot. Het publiek gaf de film na afloop een 7.7. Geen slechte score.

Ook met muziek van o.a. Spiritualized, Sun City Girls en Aphex Twin. Check de trailer.