Legend (Brian Helgeland, 2015)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

legend 02

Het is niet voor het eerst dat er een film verschijnt over de beruchte Britse gangstertweeling Reggie en Ronald Kray. De twee waren 25 jaar geleden voor het eerst prominent te zien in The Krays met hoofdrollen voor de gebroeders Gary en Martin Kemp uit de band Spandau Ballet. Regisseur Brian Helgeland besloot voor zijn recente verfilming om de tweeling door één acteur te laten vertolken. Tom Hardy is om die reden heel erg aanwezig in een film die weinig toevoegt aan eerdere gangster- en tweelingfilms.

De criminele broers Kray waren in het Londen van de jaren vijftig en zestig net zo bekend als popsterren, vandaar dat het in 1990 een geïnspireerde keus was om de hoofdrollen te geven aan twee muzikanten uit een populaire band. De twee bandleden maken in The Krays vanwege hun bescheiden postuur minder indruk dan de gespierde kolos Tom Hardy in Legend. Hardy staat bekend om zijn potige personages en zijn fysieke manier van acteren. De acteur maakt het in de film zeer aannemelijk dat The Krays geduchte concurrentie vormden voor andere criminelen in de Londense onderwereld. Reggie heeft een vlotte babbel en het voorkomen van een dandy. Zijn brildragende schizofrene broer Ronald heeft de kop van een bokser. Aan het begin van de film haalt Reggie de gevaarlijke Ron uit een psychiatrische kliniek, want samen zijn ze het sterkst.

Reggie is de enige die de uitbarstingen van Ron nog enigszins weet te sturen. Dat komt vooral goed uit wanneer conflicten met andere bendes enkel nog op gewelddadige wijze kunnen worden opgelost. Als Reggie enige tijd achter tralies moet doorbrengen, heeft zijn ontoerekeningsvatbare broer het rijk alleen en dreigt hun imperium te zinken. De gewiekste zakenpartner Leslie Payne (David Thewlis) doet vergeefse pogingen het tij te keren. De Amerikaanse connectie (Chazz Palminteri) ziet ook liever dat de zonderlinge broer zich niet met de zaken bemoeit.

Reggie en Ronald Kray (Tom Hardy)

Reggie en Ronald Kray (Tom Hardy)

Palminteri vormt niet het enige Amerikaans tintje in Legend. De Amerikaanse regisseur Brian Helgeland citeert graag uit het oeuvre van zijn landgenoot Martin Scorsese. De knap gefilmde lange scène waarin Reggie zijn date Frances (Emily Browning) voor het eerst meeneemt naar zijn nachtclub is een wel heel erg opzichtige verwijzing naar de befaamde scène in de Copacabana uit Goodfellas (1990). Net als in Goodfellas wordt het verhaal verteld met hulp van een voice-over (de stem van Frances) en begeleid door popliedjes uit het tijdperk waarin de film zich afspeelt. Ron is net zo’n ongeleid projectiel als Joe Pesci’s psychopaat Tommy DeVito.

De relatie tussen de tweelingbroers roept vergelijkingen op met Dead Ringers. In die film uit 1988 van David Cronenberg wordt de tweeling ook door één acteur gespeeld (Jeremy Irons) en is er sprake van een complexe relatie waarbij twee broers niet zonder elkaar kunnen bestaan. Het thema schizofrenie staat centraal in Cronenbergs psychologische drama Spider (2002) dat zich ook in Londen afspeelt, onder meer op een locatie bij een kanaal waar een van de Krays aan het eind van Legend langs de waterkant loopt.

legend 03

De verstandhouding tussen de tweelingbroers gaat in Dead Ringers achteruit wanneer er een vrouw (Geneviève Bujold) in het spel komt. In Legend is daar minder sprake van omdat Ron helemaal niet op vrouwen valt en de rol van Frances ondanks haar voice-over niet bevredigend is uitgewerkt. Zij fungeert meer als een alwetende verteller die verliefd wordt op een van de broers dan als een volwaardig personage. Legend gaat vooral over de aantrekkingskracht en de botsingen tussen de slimme Reggie en zijn evil twin. Ron is Reggie’s duivelse alter ego en een figuur dat thuishoort in een donker sprookje. Als Frances en Ron elkaar voor het eerst ontmoeten gebeurt dat in het bos waar hij kortstondig verblijft en is het alsof Roodkapje oog in oog staat met de grote boze wolf. Tom Hardy speelt Ron zo karikaturaal, inclusief fopneus en watten in de mond, dat het personage meer een schertsfiguur is dan iemand die angst aanjaagt.

5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *