Ex Hex live @ De Nieuwe Anita (6 maart 2015)

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Ex Hex (bron: YouTube)

Ex Hex (bron: YouTube)

Ex Hex was eigenlijk te groot voor de afgeladen, benauwd warme, kleine kelderzaal aan de Frederik Hendrikstraat in Amsterdam. Bezoekers hingen over de monitoren of stonden achter de draaitafels naast de DJ en de geluidsman. Bij de geringste beweging kon de voorste rij op gitarist Mary Timony en bassist Betsy Wright vallen. Laura Harris zat relatief veilig achter haar drumkit. Een dronken jongen in zwarte leren jas had grote behoefte aan een moshpit. Hij botste iets te fanatiek tegen zijn twee maatjes en nabije omstanders aan en deed zo het zaaltje overkoken. Gek genoeg ging het pas na het optreden mis toen iemand zijn tanden in het hoofd van Wright zette.

De eerste groep fans verzamelde zich ruim voor openingstijd voor de buitendeur van De Nieuwe Anita. Zij waren getuige van de korte set van voorprogramma Boner Petit. Het kostte de piepjonge Utrechtse band twee nummers om aan de kelderakoestiek te wennen en hun rammelende liedjes enigszins te cultiveren. De vier bandleden speelden hun opgewekte punkpop in compacte vorm. Slechts één keer werd een nummer uitgerekt door middel van een mild abstracte coda waarbij gitarist Brian zijn instrument even liet zweven. Het jeugdige enthousiasme van Annelotte en de wijze waarop ze haar onvaste melodieën zong maakten het optreden extra charmant. De zangeres keerde een paar keer haar rug naar het publiek om een minikeyboard voor de microfoon te houden. De Casio VL-Tone VL-1 klonk ondanks zijn leeftijd van 36 jaar nog heel kwiek.

Ex Hex (Mary Timony & Laura Harris)

Ex Hex (Mary Timony & Laura Harris)

Mary Timony (Helium, Wild Flag) uit Washington D.C. heeft haar nieuwe band Ex Hex vernoemd naar haar derde soloalbum uit 2005. Samen met Betsy Wright en Laura Harris speelt ze tegenwoordig pretentieloze punkrock met veel staccato-akkoorden en aantrekkelijke melodieën. De jaren zeventig zijn nooit ver weg. Timony wisselt de zang af met Wright. De bassist droeg vrijdagavond een Van Halen-T-shirt en zorgde voor de rockposes, de gitaarhals omhoog houdend en haar hoofd naar achteren. Het trio maakte zich geen zorgen over de mensenmassa die niet langer meer stil kon blijven staan.

Moshpits zijn een zeldzaamheid in De Nieuwe Anita. Er is gewoonweg geen ruimte voor. Een enkele duw doet de voorste rij struikelen over monitoren, effectpedalen en onschuldige muzikanten. De dronken jongen in het leren jack kon zich niet langer meer bedwingen. Ongevraagd sprong hij tegen onbekenden aan. Het leek er heel even op dat hij het aan de stok kreeg met mensen die geen behoefte hadden aan lichamelijk contact met een vreemdeling. Precies op tijd duwde een stralende Mary Timony zich tijdens het spelen van een solo tussen de verhitte blikken en werd een opstootje op eenvoudige wijze in de kiem gesmoord.

Alle nummers van het debuutalbum Rips (2014) kwamen voorbij. Hoogtepunt War Paint werd bewaard voor de onvermijdelijke toegift. Het was knap hoe Ex Hex De Nieuwe Anita in extase bracht met de slechts twee akkoorden waar het slotnummer uit bestond. De drie muzikanten hadden het naar hun zin, zoals ze na afloop onder meer via Instagram lieten weten in het commentaar bij een foto van de hotelkamer en onder de vermelding van het bijtincident. Insane and fun and crazy! De tanden in het hoofd van Betsy Wright deden niets aan hun enthousiasme af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *