El Secreto De Sus Ojos (The Secret In Their Eyes) (Juan José Campanella, 2009)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

secreto

Zoals de titel aangeeft gaat de Argentijnse thriller El Secreto De Sus Ojos over kijken en de geheimen die we ontdekken als we de ogen scherp houden. Regisseur Juan José Campanella laat ons vroeg in de film naar de marge van het frame te kijken, zodat we, wanneer foto’s in beeld komen, automatisch letten op zijkanten en achtergronden.

Rechtbankagent Benjamín Espósito (Ricardo Darín) is geobsedeerd door de verkrachting en moord op een jonge lerares in 1974. Tijdens zijn onderzoek bekijkt hij een fotoboek en ontdekt op meerdere foto’s een persoon wiens blik op elke foto gepassioneerd op de lerares is gefocust. Hij weet zeker dat dit de verdachte is. Later in het verhaal, dat vijfentwintig jaar later als een flashback wordt verteld aan de hand van de roman-in-wording van de oudere Espósito, bekijkt hij samen met zijn vroegere baas, de advocate Irene Menédez Hastings (Soledad Villamil), foto’s van een personeelsfeestje uit 1974. De oplettende kijker valt op hoe Espósito op deze foto’s met vergelijkbare passie naar Irene kijkt.

Verderop in het verhaal hebben politiefoto’s en een dubbelportret sturende rollen in de plot. De details hebben hun plaats in een verhaal dat grotendeels op beheerste wijze wordt verteld. De rust wordt halverwege onderbroken door een technisch zeer bedreven gedraaide klopjacht tijdens een wedstrijd in een voetbalstadion, een scène die door het contrast extra impact heeft.

8/10