Daytime Drinking (Young-Seok Noh, 2008)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

daytimedrinking

De pas afgestudeerde jongeling Hyuk-Jin (Sam-dong Song) treurt aan het begin van Daytime Drinking om een verbroken relatie en bedrinkt zich in zijn woonplaats Seoul samen met drie vrienden. Zij opperen de volgende dag spontaan af te reizen naar festiviteiten in een ver weg gelegen plaatsje. De volgende dag blijkt Hyuk-Jin de enige te zijn die daadwerkelijk de bus heeft gepakt. Nu staat hij moederziel alleen op een vreemd en afgelegen busstation ver van de grote stad. De festiviteiten blijken allang voorbij. Telefonisch komt hij erachter dat zijn vrienden nog thuis met een kater in bed liggen. Een van zijn vrienden weet een kennis met een pension waar Hyuk-Jin kan verblijven totdat ze hem op komen pikken. De jongen maakt een lange wandeling en zonder het door te hebben belandt hij bij het verkeerde pension met een norse pensionhouder en een schijnbaar eenzaam buurmeisje. Zij blijkt niet alleen te zijn wanneer de jongen bij haar aanklopt en een fles wijn aanbiedt. Hij komt haar de volgende dag tegen bij de bushalte. Ze bietst sigaretten en drank bij hem en even lijkt het erop dat ze gezamenlijk per bus naar de kust gaan. Dan wordt ze met de auto opgepikt door de vriend die de avond ervoor bij haar op de kamer was.

[Spoilers!]
Hyuk-Jin reist alleen verder en ontmoet in het busstation een wat vage en iets oudere dame die ook naar de kustplaats afreist om daar haar auto op te pikken en terug te rijden naar Seoul. Ze biedt hem een lift aan, maar hij heeft geen zin in haar opgewekte gepraat. Kwaad wendt ze zich van hem af en zwijgend rijden ze in de bus naar de kust. Daar scheiden hun wegen. De jongen komt aan het strand het meisje en haar vriend weer tegen. Samen worden ze dronken op kosten van Hyuk-Jin. Als de vriend in slaap lijkt te vallen probeert Hyuk-Jin het meisje te versieren. ’s Ochtends wordt hij in zijn onderbroek en een T-shirt wakker en blijkt hij door de twee langs de weg te zijn achtergelaten met medeneming van zijn eigendommen.

Het vriest buiten en de onfortuinlijke jongeling probeert passerende auto’s tegen te houden. De enige auto die stopt blijkt van de vrouw te zijn met wie hij eerder niet mee wilde rijden. Ze is nog steeds boos op hem en laat hem staan. Hij houdt een auto tegen van een chauffeur die hem een maaltijd aanbiedt, maar ’s avonds iets te intiem lijkt te willen worden. Hyuk-Jin probeert er tussenuit te glippen en belt zijn vriend in Seoul om hulp. Die zegt eindelijk zijn kant op te komen. De chauffeur is boos over Hyuk-Jins afwijzende gedrag en dumpt hem. Heel toevallig vindt de jongen langs de kant van de weg bij afval zijn portemonnee terug. Er is enkel geld uit gehaald. Zijn papieren zitten er nog in.

Eindelijk arriveert de vriend van Hyuk-Jin. Hij brengt hem bij het juiste pension voor een lekkere maaltijd en de ontmoeting met het nichtje van de pensionhouder. Dat blijkt (wel heel erg toevallig) de vrouw te zijn die eerder de lift weigerde. Tijdens een dronken samenzijn buiten in de sneeuw, met de vriend en de pensionhouder, biecht de vriend op dat hij al een tijdje een relatie heeft. Hyuk-Jin denkt dat zijn vriend het met zijn ex heeft aangepapt en slaat hem uit woede tegen de grond. Later blijkt het een misverstand – de vriend heeft een relatie met de zus van onze antiheld en die heeft (toevallig) dezelfde voornaam. Helaas heeft Hyuk-Jin zijn ex dan al op haar antwoordapparaat uitgescholden. Hij wordt afgezet bij het busstation. Het is de bedoeling om terug te keren naar Seoul, maar op het bankje in de wachtruimte zit weer een interessante jonge dame. Zal Hyuk-Jin ditmaal, en voor het eerst, een juiste keuze maken?

Daytime Drinking doet heel erg denken aan After Hours (Martin Scorsese, 1985) waarbij nachtelijk Soho heeft plaatsgemaakt voor het koude Koreaanse achterland. De eerste helft is best grappig en Hyuk-Jin’s gestuntel en verkeerde keuzes zijn vertederend. Helaas duurt de film langer dan noodzakelijk en maakt de plot irritant veel gebruik van toevalligheden.