Club Voltanique @ Volta, Amsterdam (13 december 2014)

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Katadreuffe

Katadreuffe

De maandelijkse avond Club Voltanique is een initiatief om het poppodium Volta, dat aan de rand ligt van het Westerpark, een prominentere plaats te geven in het Amsterdamse clubcircuit. Op de laatste editie van dit jaar stonden drie noisebands uit Amsterdam en Den Haag geprogrammeerd: Katadreuffe, Life Savings en Bartek.

Bartek

Bartek

Jongerencentrum Volta bevindt zich aan de Houtmankade in Amsterdam en kijkt tegen de rug aan van Domela Nieuwenhuis op het Nassauplein. Op het tegenovergelegen grasveld, met zicht op de spoorbrug, nam regisseur Dusan Makavejev in 1974 de slotscène op van zijn spraakmakende film Sweet Movie. Het is een beetje onhandige locatie, omdat het niet direct aansluit op het bruisende Westergasfabriekterrein en net buiten het stadscentrum gelegen is. Het is geen podium waar je toevallig langsloopt en uit nieuwsgierigheid even een kijkje komt nemen. Bands moeten extra aan promotie doen om publiek binnen te krijgen.

Club Voltanique werd zaterdag geopend door Bartek. Het Amsterdamse trio noemt op hun website Nirvana en Joy Division als belangrijkste invloeden, maar die hebben ze dan heel goed weten te verbergen. Op hun titelloze EP uit 2013 klinkt het trio beurtelings als een groezelige garagerockband, met de bijbehorende eenvoudige schuifakkoorden en primaire gitaarriffs, en een stonerrockband met de nadruk op zware bassen en ongecompliceerde zanglijnen. De kauwgom kauwende zanger/bassist David Stapel nam de meeste vocalen voor zijn rekening en wist beter door de gitaarmuur heen te breken dan gitarist Wessel van der Kroef die ook een paar keer de leadvocalen verzorgde. Bartek houdt het graag simpel, wat niet wegneemt dat de relatief complexere nummers zaterdag de meeste aandacht trokken, zoals het lange nummer Jezebel waarin tijdens de break de laag zoemende gitaar heel even richting vroege Earth leek af te dalen.

Life Savings

Life Savings

Life Savings uit Den Haag is een van de groepen op Narrominded, het label waarop eerder dit jaar de eerste EP Endings verscheen. Gitarist/zanger Gabry de Waaij maakte ooit deel uit van Boutros Bubba, een van de nazaten van Gone Bald, de noiserockband die in de jaren negentig soms daadwerkelijk bloedsporen en gebroken ledematen achterliet. De kracht van Life Savings zit niet in de zangmelodieën, want die vullen de muziek meer aan dan dat ze de leidraad vormen. De band overtuigt vooral op instrumentaal vlak. Opener Heydays and Maydays was tijdens het optreden meteen raak vanwege de moeiteloze wijze waarop het trio het publiek verraste en bij de les hield met onregelmatige maatsoorten, extreme dynamiek en onverwachte accenten en breaks. Life Savings minderde een paar keer vaart, bijvoorbeeld met het nummer Soft Clippers, maar het venijn zat in de uptempo nummers.

Katadreuffe

Katadreuffe

Katadreuffe doet niet aan rustpunten, zelfs niet als gitaarsnaren het begeven. De vier bandleden komen alleen tussen de nummers kortstondig op adem. De Amsterdamse band maakte zaterdag nergens een zoekende of onzekere indruk en werkte de set af met de klinische nauwgezetheid die we gewend zijn van eerdere optredens. Wat dat betreft stelt Katadreuffe nooit teleur. De nerveuze dubbele gitaarloopjes waren het hele optreden constant in opperste staat van opwinding terwijl de bandleden in hun zwarte T-shirts hun uiterste best deden de opwinding zoveel mogelijk te verbergen achter onbewogen blikken. En als de toeschouwers niet uitgeput raakten van de aaneenschakeling van snelle nummers dan bezweken ze wel onder de flitsende lichten van de stroboscopen die een paar keer verblindend hun werk deden.

De eerstvolgende editie van Club Voltanique is op 24 januari 2015 met onder meer AC Berkheimer en Slow Worries.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *