Cinemasia (1): Tigers (Danis Tanovic, 2014)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

tigers

Cinemasia is de eerste van drie Amsterdamse filmfestivals die in april plaatsvinden. Dit weekend heb ik willekeurig een paar films uitgekozen om te bezoeken op festivallocatie Kriterion. De eerste is van een regisseur uit Bosnië en Herzegovina met een Amerikaanse acteur in een belangrijke bijrol. Het onderwerp is wel Aziatisch: Pakistan in de ban van dodelijke babyvoeding.

Tigers gaat over drie dingen: over babysterfte in Pakistan door toedoen van een groot merk babyvoeding dat in combinatie met vervuild water dodelijk kan zijn, over een voormalige marketingmedewerker van het bedrijf die het schandaal openbaar wil maken en een filmploeg die materiaal verzamelt voor een fictiefilm over de zaak. Het verhaal over de verfilming wordt als raamvertelling gebruikt en biedt een bijrol voor Danny Huston, het bekendste gezicht in Tigers.

Regisseur Danis Tanovic won in 2002 een Oscar in de categorie Best Foreign Language Film voor het zwarte komische oorlogsdrama No Man’s Land. Tigers komt niet in de buurt van die film. De raamvertelling onderbreekt met grote regelmaat op storende wijze het verhaal en geeft achtergrondinformatie die ook op een andere manier getoond had kunnen worden. De toevoeging van de Westerse filmploeg blijkt extra overbodig wanneer in de tweede helft een tweede filmploeg aan het verhaal wordt toegevoegd. Klokkenluider Ayan is een veel te zachtmoedig personage om te overtuigen als gehaaide verkoper. Het acteren van hoofdrolspeler Emraan Hashmi is net zo vlak als de televisiefilmachtige cinematografie. Niet alleen de ware gebeurtenissen komen door een conflicterende handeling van Ayan tot een halt, maar ook de film blijft steken in juridische procedures.

5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *