Bodkin Ras (Kaweh Modiri, 2016)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

bodkin-ras-1

In Bodkin Ras lopen fictie en documentaire door elkaar heen. Een van de twee moet het afleggen tegen de ander en daarom is de film slechts ten dele geslaagd.

De mysterieuze Bodkin Ras (Sohrab Bayat) rent door een bos en arriveert in het plaatsje Forres. Dit afgelegen plaatsje in het noorden van Schotland is vergeven van werkloze alcoholisten. Ze spoelen hun zorgen weg in de Eagle Bar aan North Street. Vreemdelingen worden met enige argwaan begroet. Het duurt even voordat Bodkin wordt geaccepteerd. De jongeman laat nauwelijks iets over zichzelf los. Alleen de kijker weet dat hij uit Nederland komt, want man probeert een keer met het Nederlands sprekende thuisfront te bellen.

Bodkin Ras (Red James)

Bodkin Ras (Red James)

We maken in Forres kennis met onder anderen de woest ogende Red James, timmerman Eddie Paton en de jonge Lily (Lily Szramk). In voice-over vertellen enkele bewoners over de komst van de vreemdeling en in gefilmde interviews krijgen we iets meer te weten over hun eigen achtergrond. Vrijwel iedere bewoner speelt zichzelf, behalve Lily. Zij is een fictief personage dat ooit met haar ouders vanuit Londen in Schotland is gestrand en nu de tijd doodt met het draaien en oproken van joints. Haar grootste wens is om Forres zo snel mogelijk achter zich te laten. Ze hoopt dat Bodkin haar een uitweg kan bieden.

Bodkin Ras (Sohrab Bayat & Lily Szramk)

Bodkin Ras (Sohrab Bayat & Lily Szramk)

De plaatselijke Schotten, met hun afgeleefde koppen en rauwe accent, zijn na een paar biertjes te veel achter de kiezen ideale onderwerpen en makkelijke prooien voor een documentaire. Alcohol maakt de band tussen de camera en het bonte gezelschap steeds inniger. Tussen het drinken, dansen en zingen door komen verhalen los en leren we de tragiek achter het destructieve drankgebruik kennen. Bodkin Ras is daarbij vooral een zwijgende passant en observator en steeds minder een leidend figuur. Zijn fictieve verhaallijn legt het af tegen de werkelijkheid. Het geheim dat hij met zich meedraagt maakt steeds minder nieuwsgierig en daardoor begint het personage steeds meer in de weg te zitten.

Bodkin Ras (Eddie Paton)

Bodkin Ras (Eddie Paton)

Tijdens het kijken vroeg ik me af waarom de film Bodkin Ras niet voor de volle honderd procent een documentaire is geworden als een Schotse variant op Ne Me Quitte Pas (Sabine Lubbe Bakker & Niels van Koevorden, 2013). Alleen al met de familiegeschiedenis van Eddie Paton zou je een aangrijpend anderhalf uur kunnen vullen. Helaas blijven veel potentieel interessante verhalen onder het oppervlakte ten gunste van een ontknoping die na alle realistische taferelen iets te gekunsteld overkomt.

6/10

One thought on “Bodkin Ras (Kaweh Modiri, 2016)

  1. Toch heel knap dat ze het zo in beeld weten te brengen dat je jezelf afvraagt wat nu waar is! Dat de laatste gebeurtenis niet waar is, kun je zo zien, maar zou er niet meer niet waar zijn? Ik vond het best een goed film/documentaire. Een achtje namens mij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.