De Tien: Beste kerstfilms estafette race

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Wat zijn de beste kerstfilms? vroeg De Filmkijker zich begin deze maand af. Misschien zijn het wel de films waarvan je bent vergeten dat ze zich tijdens kerst afspelen.

Een paar keer per jaar organiseert De Filmkijker, de godfather van filmbloggend Nederland en Vlaanderen, een estafette-blogathon. Het thema voor deze feestmaand is de kerstfilm. Elke deelnemer die het stokje overneemt mag één titel uit een lijst met tien kerstfilms halen (met onderbouwing) en één titel toevoegen. Hij of zij plaatst het logo van de estafette-blogathon bovenaan de pagina en linkt naar degenen die eerder hebben bijgedragen. Als dat eenmaal gedaan is geeft de filmblogger het stokje over aan een volgende deelnemer naar keuze.

De huidige kerstfilmlijst ziet er als volgt uit (in willekeurige volgorde):

  • Home Alone (1990)
  • Die Hard (1988)
  • It’s A Wonderful Life (1946)
  • Gremlins (1984)
  • The Family Stone (2005)
  • National Lampoon’s Christmas Vacation (1989)
  • Miracle On 34th Street (1994)
  • The Santa Clause (1994)
  • Love Actually (2003)
  • The Nightmare Before Christmas (1993)

National Lampoon’s A Christmas Vacation

Feel good
Ik moet eerlijk bekennen dat de kerstperiode mij niet verleidt tot het bekijken van kerstfilms, zeker niet wanneer er kerstmannen met rode wangetjes en verkouden rendieren op de titelrol vermeld staan. Vorige estafettedeelnemer Kurt Velghe noemt de termen crowd-pleasers en feel good movies in zijn commentaar bij enkele films die de lijst tot nu toe hebben gehaald. Bij dat soort kenmerken gaat bij mij thuis de rookmelder spontaan piepen. Vandaar dat ik nooit de behoefte heb gevoeld om films te bekijken als The Family Stone, National Lampoon’s A Christmas Vacation, Miracle On 34th Street (de versie uit 1994) en The Santa Clause. Vroeger keken we met de familie in de kerstperiode naar The Wizard Of Oz (1939) op televisie of gingen we naar de bioscoop vanwege Star Wars of de nieuwe James Bond. De enige kerstfilms die ik me uit de kindertijd kan herinneren zijn de vele variaties op A Christmas Carol.

Niet voor de hele familie
Een kerstfilm wordt wat mij betreft pas interessant als de makers tegen de goede smaak en het blije familiegevoel ingaan. Wat dat betreft is het jammer dat Bad Santa (2003), met Billy Bob Thornton als onbehouwen kerstman, uit de lijst is verdwenen. De onconventionele kerstfilm Tangerine (2015) is ook minder geschikt voor tere kinderzieltjes. De tippelende transgenders schelden in die film nog heviger dan Billy Bob. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd dan kerstballen en maretakken. Tangerine is een komedie zonder sneeuw en dus ook zonder arrenslee. De volledig met een mobiele telefoon gedraaide film speelt zich namelijk af op een zomers warme kerstavond in Hollywood.

The Nightmare Before Christmas

Donkere dagen
Van de films uit de estafettelijst beschouw ik het zeer vermakelijke Home Alone (1990) meer als een misdaadkomedie dan een kerstfilm. De actieklassieker Die Hard (1988) heb ik te lang geleden voor het laatst gezien om die film met kerst te associëren. In de donkere decembermaand zou ik zelf eerder kiezen voor een horrorfilm als Black Christmas (1974), de familieconflicten in het Franse drama Un Conte De Noël (2008) of de kibbelende criminelen in In Bruges (2008). Een kerstfilm mag wat mij betreft duister zijn en opgeschud worden door vernielzuchtige monstertjes (Gremlins) of fantasie-elementen bevatten zoals de engel die aan zelfmoordpreventie doet in It’s A Wonderful Life (1946), de moeder van aller kerstfilms. Als Kurt Velghe in zijn bijdrage niet gekozen had voor de monsters, spoken, zombies, heksen en vampiers uit Halloween Town in The Nightmare Before Christmas (1993), dan had ik graag mijn stem op die film uitgebracht. De sierlijke monsteranimatie van regisseur en animator Henry Selick, onder toeziend oog van producer en bedenker Tim Burton, blijft dus zeker in de lijst staan.

 

Miracle On 34th Street

De afvaller
Eigenlijk mag ik van organisator De Filmkijker geen kerstfilm uit de lijst halen die ik niet heb gezien, maar dan zou Love Actually het slachtoffer worden. Ik kan me werkelijk niets meer van die film herinneren terwijl ik hem waarschijnlijk zelfs in de bioscoop heb gezien. Love Actually blijft staan om consternatie onder veel lezers te voorkomen. In plaats daarvan verwijder ik Miracle On 34th Street omdat het een remake is en ik voorkeur geef aan de originele kerstklassieker uit 1947.

De toevoeging
Natuurlijk zijn er meerdere prachtige films gemaakt tegen het decor van kerstbomen en kerststallen. Ik wilde in eerste instantie Meet Me In St. Louis (1944) nomineren, vanwege het mooiste kerstliedje dat in een film is gezongen, maar de avonturen van Judy Garland en haar familie spelen zich verspreid over een heel jaar af en niet slechts tijdens kerstmis. Omdat kerst plaatsvindt in donkere tijden ging ik op zoek naar film noir in kerstsfeer. Christmas Holiday (1944), met musicallieveling Gene Kelly in de rol van bad guy, schijnt de moeite waard te zijn, maar die heb ik (nog) niet kunnen vinden. Neo noir L.A. Confidential (1997) begint op kerstavond en zou daarom ook een goede kandidaat kunnen zijn. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de eenzame kerst van huurmoordenaar Frank Bono in Blast Of Silence.


Blast Of Silence (Allen Baron, 1961)

De teruggetrokken en zwijgzame Frank Bono (gespeeld door regisseur Allen Baron) keert terug naar New York City, de stad waar hij opgroeide in een weeshuis. Hij heeft geen prettige herinneringen aan zijn jeugd overgehouden en haat zijn oude thuisstad, zeker tijdens kerst. Bij aankomst op het station wordt hij begroet door kerstzang van een kinderkoor. Christmas, it gives you the creeps, zegt de cynische voice-over van acteur Lionel Stander (wiens naam onvermeld blijft op de credits omdat hij op de zwarte lijst stond van de beruchte communistenjager Joseph_McCarthy).

De kerstklus van Frank is de liquidatie van een gangsterbaas. Zijn aanstaande slachtoffer viert eerste kerstdag met zijn familie en tweede kerstdag met zijn maîtresse. De eerste kerstboom die we in de film te zien krijgen is het boompje in de kamer van louche wapenverkoper Big Ralph (Larry Tucker). Ralph heeft ook kerstballen opgehangen aan de kooien van de rioolratten die hij als huisdieren houdt. Iedereen in New York bereidt zich voor op de festiviteiten terwijl Frank eenzaam en ongezien over winkelstraten loopt. Voor hem geen pakjesavond. Tijdens zijn voorbereidingen ontmoet hij per toeval zijn stille jeugdliefde Lori (Molly McCarthy). Hun gezamenlijke kerstavond is een van de treurigste die op film is vastgelegd.

Je kunt uit bovenstaande omschrijving opmaken dat Blast Of Silence geen vrolijke kerstfilm is. De lowbudgetfilm van Allen Baron is een late toevoeging aan de klassieke film noir uit de jaren veertig en vijftig. De desolate sfeer vertoont veel overeenkomsten met Taxi Driver (1976). Martin Scorsese heeft zich zeker door Blast Of Silence laten inspireren. Alleen al om die reden loont het de moeite om de film op te sporen. Blast of Silence werd in 2008 op dvd uitgebracht door The Criterion Collection.

Ik geef het stokje over aan de volgende deelnemers in deze kerstfilm-estafette: De Protagonisten.


De vorige bijdragen aan de Kerstfilm Estafette Race:

De Filmkijker

De Filmliefhebber

Be Cool, Sodapop

Reviews & Roses

Klakkeboem

5 thoughts on “De Tien: Beste kerstfilms estafette race

  1. Leuk om te lezen. Ik ben in het geheel geen liefhebber van kerstfilms – ik noem Die Hard momenteel gekscherend mijn favoriet, maar dat is strak genomen uiteraard meer misdaad en actie dan kerst.

    Zoete kost is zeker niet aan mij besteed, dus ik zou me ongetwijfeld snel bij je overwegingen/keuzes aansluiten, ware het niet dat ik veel van de genoemde titels nog niet zag. De uiteindelijk gekozen titel intrigeert en staat nu op m’n lijst.

  2. Wat een interessante toevoeging. Ik had er nog nooit van gehoord en heb hem prompt op mijn ‘watchlist’ gezet. Blij dat er wat tegengewicht komt voor de zeemzoeterigheid van dergelijke lijstjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *